Европейският парламент с тотална забрана на пластмасата за еднократна употреба

Европейският парламент е гласувал тотална забрана срещу използването на пластмасови изделия за еднократна употреба. Сламки, клечки за уши, пластмасови чинии, чаши, вилици, лъжици и ножчета ще изчезнат от употреба до 2021 г. навсякъде в Европейския съюз.

Мнозинството от Европейския парламент е гласувало вчера в Старсбург да се забрани използването на едни от най-проблематичните замърсители. Забраната трябва да обхване предмети, за които има непластмасови алтернативи. В парламента също така е било гласувано и производителите да се държат отговорни, с цел да се вземат мерки против замърсяването. Амбициозният план беше предложен още през месец май, като се очаква да бъдат разработени стандарти и да бъдат обявени минимални количества за рециклиране, които да се спазват из целия Европейски съюз.

Пластмасовите отпадъци са виновни за 70% от замърсяването във водите. Попадат в животни, без значение размерите, и в крайна сметка, пластмасата се връща отново в човешкия организъм.

“Това е най-амбициозното законодателство срещу пластмасовите отпадъци. – казва белгийският либерал Фредерик Рийс.
От нас зависи да продължаваме с преговорите, започващи най-рано ноември месец. Днешното гласуване проправя път за по-амбициозни промени.”

Европейският съюз ще бъде задължен да рециклира 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г. Критики бяха отправени към големи производители като Кока Кола, Пепси и Нестле, заради огромните им количества пластмасови отпадъци.

Много европейски държави взимат собствени мерки против замърсяванията. В понеделник британското правителство обяви плановете си да забрани пластмасовите сламки, клечки за уши и пластмасови бъркалки с цел опазване на околната среда.

Следвайте ни в социалните медии