Евгения Банева моли за милост

Евгения Банева поиска да излезе на свобода, за да се погрижи за децата си, но ѝ отказаха, пише “България днес”.

Арестуваната в Ница милиардерка остава в ареста със съпруга си и се подготвя да бъде екстрадирана в България. Богаташката се изправи в сряда пред съда с искане да си тръгне от ареста в град Ница. Евгения е поискала разрешение да излезе навън, за да може да се погрижи за децата си, които в момента са при семеен приятел.

От съда обаче отказали да удовлетворят претенциите ѝ. Семейният адвокат на милиардерите — Винсент Пенард обяви, че тепърва ще се гледа и процедурата за екстрадиране на фамилията към България.

Банева и мъжът ѝ са вече втора седмица в ареста в Ница, след като на 26 октомври бяха задържани с европейска заповед на летището. Почти всички пътници са имали възможност да видят зрелищния арест, който освен това се е разиграл пред очите на децата им — дъщеря им на 13 години и близнаците на 9.

“Приютил ги е приятел на семействот”, споделя още адвокатът.

Пред френските медии Пенард е проявил недоумение, защо е задействана европейска заповед за арест. “Семейството живее във Франция, но пътуват до България за всички празници”, казва той.

В деня на ареста двойката е била на път за София, като са планирали да празнуват рождения ден на Евгения на 28 октомври в България. Задържането е можело да стане и на летището в България, но вместо това се е случило в Ница.

Адвокатът на Баневи също така обяви, че сметките им са запорирани, а всичките им имоти в България са претърсени основно.

Обвиненията срещу Баневи са за източването на завод “Полимери” в Девня, приватизиран от Банев през 1998 година. От 2010 година заводът не работи, от 2013 е в несъстоятелност, а през 2017 година е препродаден за 14,5 милиона лева. Според обвинението, клиентите на “Полимери” е трябвало да преведат парите по офшорни сметки, а не по тези на дружеството. Имало и случаи на взимане на пари от касите на завода.

В резиденцията на двойката край София са открити документи за собственост на офшорните фирми, злато и скъпоценности в “потресаващи размери”.

Следвайте ни в социалните медии