Ето защо детето трябва да има домашен любимец

Преди да вземете окончателно решение, претеглете всички „за“ и „против“. Имайте предвид още, че животинките вкъщи имат важно участие в развитието на детето.

Ето защо е добре детето да има домашен любимец:

1. Развиват се способностите му за съпреживяване и навиците за общуване. Децата свикват да следят как се чувства животното и да се опитват да намират общ език с него.

2. Създава се чувство за отговорност и се възпитава трудолюбие.

3. Тушира се егоцентризмът. Детето ще се научи да мисли не само за себе си. Животинката ще се превърне в негов приятел и компания.

5. Събужда се творческият потенциал. Децата обичат да рисуват своите любимци, да им посвещават истории, дори стихове.

6. Укрепва физическото здраве на децата. Активните игри са полезни и приятни както за децата, така и за животните.

Как да направите избора

Имат значение три неща: възрастта на детето, характерът и, разбира се – детето да няма алергия към животното (тогава изберете друг любимец).

Спрямо темперамента

Спокойното дете има нужда от любимец, с който да си общува чрез звуци, докосвания (морско свинче, хамстер). Жизнерадостните деца се чувстват великолепно в присъствието на пернати. За по-чувствителните и неспокойни деца са подходящи успокояващите рибки.

Възрастта има значение

3-4 г.

Децата на тази възраст трябва да развиват паметта, въображението, мисленето си. Изберете рибки, птици, морско свинче или зайче, пише „Журнал“. Научете детето как да се отнася към животното, за да не го нарани. Рано е само да се грижи за любимеца си.

5-6 г.

Времето на игрите, изобретенията, полезните навици. Това изисква внимание и умение да се съсредоточиш. Детето вече може само да се грижи за животното – рибка, птичка, зайче, хамстер, но е добре да му обяснявате и помагате.

7-8 г.

На тази възраст се формира самооценката, а домашният любимец, който е добре гледан от детето, му дава повод да се гордее със себе си.

Спокойно можете да вземете и коте, и куче – това ще даде възможност на детето да сравнява поведението им, пък и ще получи познания за отглеждането на повече животни. Осигурете му книжки за животни, филмчета – то само ще се учи.

Следвайте ни в социалните медии