fbpx

Ето какво време ни очаква през месец май

Нестабилно, с валежи над нормата ще е времето през май, прогнозират синоптиците на БАН.

Очакванията са месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19˚, по Черноморието и във високите полета – между 15 и 16˚, в планините – от 2-5˚ по високите части над 2000 метра и до 5-10˚ в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите – между 29° и 4°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 л/кв.м.

В началото на май ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западна България с купеста област, но само на отделни места ще превали и пригърми.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на времето. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и края на дестневието времето отново ще е неустойчиво с валежи, гръмотевици, бури и градушки.

През третото десетдневие температурите осезаемо ще се повишат, но възможността за валежи ще се запази, най-вече следобедните часове.

Още статии в тази категория