fbpx

Ето какво казаха близките на починалата родилка

Продължават проверките за причините, довели до смъртта на родилка в Плевен.

Жената почина преди ден, а бебето ѝ е в кома след планирано секцио в Плевенската университетска болница. Прокуратурата вече разследва случая, а здравното министерство назначи спешна проверка в лечебното заведение.

„Детето ми е в кома. Ако се събуди, ще бъде увредено. Казаха ми, че в момента е невъзможно бебето да бъде преместено в друга болница, но аз съм доволен от хората, които се грижат за него. Те са професионалисти”, заяви пред NOVA Владислав Якимов, съпруг на починалата родилка в Плевен.

Той коментира, че жена му цял живот е била с ниско кръвно, а те са му казали, че е починала от хипертония.

„Операцията беше планирана и започна в 09:00 ч. В 09:30 ч. медицинско лице каза в коридора, че има планирано секцио за 09:00 ч. сутринта, което още не е започнало, защото има проблем с упойката. 20 минути по-късно изнесоха детенцето ми на ръце на изкуствено дишане”, разказа още съпругът на починалата родилка.

Родителите на 38-годишната Маргарита са на мнение, че смъртта е настъпила вследствие на лекарска грешка:

„Екипът, който трябваше да я оперира, беше подбран. Когато тя се записа там на консултация, ѝ обясниха, че избор на екип заедно с операцията ще ѝ струва 900 лева. Операцията още не беше започнала, когато излезе една от медицинските работници и каза на друго момиче, че секциото не е започнало, защото има проблем с упойката”, обясни Веска Петрова, майка на починалата родилка.

„Според нас смъртта е настъпила в 09:30 ч., тъй като детето са го извадили от операционната в 09:50 часа и то е било повече от 10 минути без кислород. Това означава, че майката е била починала и детето не е имало кислород”, каза Петър Петров, баща на починалата родилка.

Веднага след смъртта на родилката е направена проверка по случая. Направена е аутопсия и се чакат резултатите. РЗИ също проверява случая, както и медицинския одит.

„Докато не излязат резултатите от аутопсията, не можем да дадем някакво изявление, тъй като не знаем какво се е случило”, коментира Момчил Цветков, ПР на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Източник: nova.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x