Ето каква е причината да има само четири цвята паспорти по света

В света има само четири основни цвята паспорти и всяка страна има свои причини за избора на един от тези цветове.

От Bright Side решават да проучват от какво зависи този избор. И ако дългите опашки на летището ви карат да се чувствате отегчени, просто не забравяйте този пост.

Червен паспорт

Това е най-често срещаният цвят. Обикновено тези паспорти се срещат при страни, които са от бивш или настоящ комунистически режим. Жители на Словения, Сърбия, Русия, Китай, Латвия, Румъния, Полша и Грузия имат червени паспорти.

Страните членки на ЕС, с изключение на Хърватия, имат паспорти в цвят бордо или в други нюанси на червеното. Страни, които кандидатстват за влизане в ЕС, като Турция, Македония и Албания, също промениха своите паспорти с червени преди няколко години. Страните от Андите – Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу, използват паспорти в цвят бордо.

Син паспорт

Това е вторият най-често срещан цвят. Синият цвят символизира „новия свят“. 15 карибски страни имат сини паспорти. В рамките на Южноамериканските страни синята корица на паспорта символизира връзката с МЕРКОСУР (бел. ред. – най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. МЕРКОСУР обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу).

Единственото изключение за цвета на паспортите прави Венецуела, където паспортите са червени. Паспортите на гражданите на САЩ са променени в синьо само през 1976 година.

Зелен паспорт

Повечето мюсюлмански страни имат зелен паспорт. Такива са Мароко, Саудитска Арабия и Пакистан. Зеленият е любимият цвят на пророка Мохамед, символ на природата и живота.

Жителите на западно-африканските страни – Буркина Фасо, Нигерия, Нигер, Сенегал, Кот Д‘Ивоар, имат паспорти с различни нюанси на зеленото. В техния случай цветът символизира принадлежността им към Икономическата общност на западно-африканските страни.

Черен паспорт

Това е най-рядко срещаният цвят. Такъв притежават жителите на някои африкански страни – Ботсуана Замбия, Бурунди, Габон, Ангола, Чад, Конго, Малави и други. Жителите на Нова Зеландия също са с черен паспорт, защото това е техният национален цвят.

Вижте на картата как са разпределени цветовете на паспортите по света.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via