fbpx

ЕС ще предложи 12-месечно отлагане на Brexit

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи на държавите членки гъвкаво 12-месечно отлагане на Brexit, за да се даде време на Великобритания да подготви урегулирано оттегляне, предаде БГНЕС.

Минути след разпространението на тази новина стана ясно, че британският премиер Тереза Май иска от Европейския съюз да отложи Brexit само до 30 юни и удължаването да приключи по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението с ЕС. Това написала Мей в писмо до Туск.

Тя отбелязва още, че страната й няма да участва в евроизборите, които трябва да се проведат в периода 23-26 май.

По-рано тази седмица британските депутати подкрепиха с 313 на 312 гласа в полза на идеята да принудят Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка.

В момента Великобритания е изправена пред възможността да напусне Общността в полунощ на 12 април. Ако Камарата на общините ратифицира споразумението за оттегляне, което Мей вече е подписала с държавите членки на ЕС, Лондон може да напусне преди да изтече годината. Но ако Великобритания все още е член, когато блокът проведе избори за Европейски парламент на 23 май, тя ще трябва да вземе участие в изборите.

Според съобщения в британската преса, Мей трябва да пише на държавите-членки в петък, за да представи искането си за удължаване.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x