Ердоган отново става партиен член, скоро и лидер

Днес турският президент Реджеп Ердоган се завръща в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, на която е основател, а в края на месеца ще я оглави.

На първия извънреден конгрес на ПСР на 27 август 2014 г. той се сбогува с партийните си ангажименти, но точно 979 дни по-късно става отново неин член. Това е възможно след приетата на референдума поправка в Конституцията, която отмени условието президентът на страната да е безпартиен.

Ердоган бе избран за държавен глава на 10 август 2014 г., а на последвалия извънреден конгрес лидерството бе поето от вече бившия премиер Ахмет Давутоглу. В прощалната си реч тогава Ердоган каза, че си тръгва от партията с надеждата, че ще се завърне при своята „любов, привързаност, страст и противоречия“.

В 13 ч. той пристигна под конвой в централата на ПСР, където се включи в заседанието на парламентарната група на управляващото мнозинство. Вчера националното ръководство на партията единодушно подкрепи връщането му към членството.

До преврата от 27 май 1960 г. президентите на Турция бяха партийни лидери. През 1961 г. бе прието и записано в Конституцията условието държавните глави да са безпартийни, тази разпоредба бе запазена и в главния закон от 1982 г. С референдума от 16 април т.г. вече няма никаква пречка.

Със завръщането на Ердоган в редиците на ПСР и след 57 години де факто се връща практиката президент-партиец. Първият такъв президент в политическата история на Турция е основателят на Народно-републиканската партия /НРП/ и неин лидер Мустафа Кемал Ататюрк, който едновременно е и държавен глава. След него двете ръководни длъжности са съвместявали Исмет Иньоню /след смъртта на Ататюрк, НРП, до 1950 г./ и Джелал Байар от Демократическата партия, впоследствие отказал се от лидерството.

За 21 май е насрочен третият извънреден конгрес на ПСР, тогава Реджеп Ердоган ще бъде избран за лидер на управляващата партия.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via