fbpx

Ердоган обяви каква е стратегическата цел на Турция!

Присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел за Анкара, заяви президентът Реджеп Ердоган на брифинг преди да отпътува за Варна, пише "Труд".

На днешната среща ЕС-Турция в Евксиноград Ердоган ще настоява да бъдат премахнати пречките пред членството на страната му в ЕС.

Ще бъде обсъден и по думите му “провалът на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци”.

Турският президент очаква от ЕС “безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма”.

За организирането на срещата Ердоган изказа благодарност на България, която нарече “приятелска”

Анкара очаква конкретни действия от ЕС относно митническия съюз, либерализацията на визите, ускоряването на финансовата помощ за сирийските бежанци и борбата срещу ПКК на своя територия по време на срещата на високо равнище Турция-ЕС във Варна. Турция ще иска повече конструктивизъм за възстановяване на доверието между двете страни.

Поради различията между Анкара и Брюксел се очаква срещата да не бъде „лесна“, но целта ѝ е „засилването на отношенията“, пише Daily Sabah, цитиран от "Фокус".

По-рано миналата седмица турският президент заяви, че позициите на Европа към Турция са далеч от добри, особено по отношение „на терористичните организации“, които извършват широка дейност в страните членки на ЕС. Той посочи, че Европа дава безплатно оръжие на тези, които се борят срещу страната му.

Българският министър-председател Бойко Борисов ще бъде домакин на срещата в ролята си на ротационен председател на Съвета на ЕС. Срещата ще започне в 19:00 часа местно време и ще продължи два часа. След срещата ще се проведе съвместна пресконференция.

По време на срещата ще се обсъдят отношенията в икономиката, търговията, сигурността, борбата срещу тероризма и външната политика. Ще бъде обърнато внимание на Палестина, Балканите, Сирия, Ирак, Либия и редица двустранни въпроси.

 

Още статии в тази категория