fbpx

Еманюел Макрон: Великобритания губи, ако напусне ЕС без сделка

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Брекзит между премиера Тереза Мей и ЕС.

„Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: „няма сделка“. Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците“, заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

„Вторият вариант е, както ни казват – според мен точно това ще направят, познавам ги малко – „ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме“, добави френският президент. В такъв случай, по думите му, „ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания“.

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката.

„Има и трети вариант, те да кажат – и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия – „в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо“, каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x