Експерти разкриха страшно подробности за смъртоносната игра „Синият кит”

Няма игра “Синият кит”. Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ координаторът в Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Историята датира отпреди 2 години самоубийствата в тийнейджърска възраст не са нещо ново. Това е втората причина за смърт между 15 и 24 г., а Русия е на водещо място по самоубийства.

Не знам защо се поде отново шум около това нещо. Пускат се данни, които се базират неясно на какво, заяви Апостолов.

Не става дума за игра, а за кибертормоз. Тук е проблемът. Статистиката показва, че 80% от децата са се сблъсквали с този проблем, посочи психологът Иван Игов.

По думите му “Синият кит” се използва за политическа манипулация. “Играта” беше използвана за разгръщане на голяма кампания, която има за цел да засегне деца, които са несигурни в себе си. Неслучайно шумът около т.нар. игра набира скорост преди предсрочния вот у нас.

Има послание, пуснато към конкретна група – чрез децата се въздейства на родителите. Това до изборите ще продължи да се втълпява. Иначе защо ще се избереш някой друг, ако си доволен от този, който те е управлявал отсега, коментира Игов.

Най-важно е родителите да запазят контакта с децата си, а не да ги оставят да са постоянно пред компютъра, за да не им пречат, и да си мислят, че онлайн са на сигурно място, каза още психологът.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via