fbpx

Експерт обясни на какво се дължи ценовият ръст на жилищата у нас

Тихомир Тошев от „Кредит център“ даде и прогнозата си дали ще има нов имотен балон

Очаква ли ни нов имотен балон? Каква е причината за покачването на цените на жилищата в България? В търсене на отговори  Тодор Беленски се свърза с Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания „Кредит център“.

За втори път в последните петнадесетина години наблюдаваме толкова бързо нарастване на цените на жилищата. Може ли това да се определи като нов имотен балон?

Аз лично смятам, че все още не е имотен балон, но сме тръгнали в такава посока. Ако нарастването на цените продължи с такива темпове, неминуемо в следващите две-три години ще доведе до последващ имотен балон. Това вече се случи в периода 2005-2008 година, когато цените нарастваха с между 20 и 30 % и в началото на 2008 стигнаха нива, при които масовият българин вече не можеше да си позволи да си купи имот в България.

Споменахте кризата през 2008 година. Мислите ли, че отново може да се стигне до такъв сценарий?

Очаквам, че ще има задържане на пазара на имоти и всичко зависи от това дали продавачите и инвеститорите ще продължат с такъв темп да увеличават цените на имотите. Много е вероятно това да се случи към средата, или в края на следващата година. Моята прогноза е по-скоро, че ще има период на задържане на цените и на намаляване на сделките, което би трябвало да охлади този ентусиазъм в покачване на цените.

На какво отдавате нарастването на цените?

Дължи се на голямото търсене на имоти. Винаги, когато на един пазар има по-голямо търсене отколкото предлагане, това води до нарастване на цените, защото изкушава всички да пробват по-високи ценови нива и да разберат до какъв етап купувачите ще са в състояние да плащат. Към този момент търсенето изпреварва много предлагането и затова е налице тази тенденция.

С каква цел се купуват имотите?

В момента масово се купуват за собствени жилища. Покупката на имоти с цел инвестиции също се раздвижи през последната година и половина. По мои наблюдения, около 12-13 процента от сделките са с цел инвестиция, а другите са за местообитание. Някои от тях си купуват първо жилище, а повечето имат собствено жилище, но искат да си купят по-добро, на по-хубаво място, с по-голяма квадратура и просто искат да живеят в по-качествено и уютно жилище.

Как виждате развитието на бранша с недвижимите имоти? Доскоро имаше много фирми с финансови затруднения. На какво го отдавате?

Към този момент фирми с финансови затруднения в тази сфера почти няма. Дори много нови фирми влизат в този сектор с желание да започнат да строят, включително и хора които не са се занимавали с това досега, заради голямото търсене и раздвижения пазар на имоти. Доста фирми, занимаващи се с други дейности искат да влязат в този сегмент. Финансовите проблеми останаха в миналото. Строителните фирми имаха затруднения, защото през 2008 година бяха започнали много нови проекти, които не успяха да реализират заради кризата. Смятам обаче, че това е отминал период и фирмите, които са в момента на пазара печелят доста добре.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x