fbpx

Екатерина Захариева се скара на турския посланик

397

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова посланика на Турция „да мери думите си“.

„Призовавам турския посланик да мери думите си. Това важи за всички посланици, не само за турския. Надявам се на добросъседски отношения“, каза вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по Нова ТВ.

„В крайна сметка българската външна политика е консервативна и от години следва една посока – имаме съюзници, имаме и партньори. Турция е наш партньор и съюзник в НАТО“, коментира Захариева.

По думите ѝ турският посланик трябва да внимава в изказа си, защото е представител на турската държава в България.

„Тогава, когато той е малко по-остър или говори малко по-непремерени неща, всъщност това не помага в отношенията между двете държави. Но отношенията между България иТурция са приятелски от години. Съюзници сме в НАТО и това е най-големият наш съсед.България и българският национален интерес определят да имаме добри отношения с всички съседи и спокойствие на Балканите. Знаете колко нестабилна за съжаление е политическата обстановка през всичките години на Прехода, точно на Балканите“, коментира вицепремиерът.

През април съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов заяви, че Сюлейман Гьокче следва да бъде отзован, като посочи включването му в предизборната кампания на партия ДОСТ на Лютви Местан. Малко по-рано дипломатът увери, че страната му не се меси във вътрешната политика на България.

„Това говорене ми напомня за едни мрачни изявления от „Работническо дело“ – че Турция е враг, че се намесва във вътрешните работи на България, че е заплаха за националната сигурност, обединиха се в един хор за твърдения напълно манипулативни и политическото ръковоство трябва да спре тази лудост, не е добре да се напада вашият приятел, съсед“, заяви  в интервю посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокчe.

„С коалиционните партньори сега имаме разминаване и по отношение на мажоритарното гласуване. Не бих казала, че имаме сериозни разминавания с тях“, посочи още министърЕкатерина Захариева.

Тя беше категорична, че ще покаже с работата си какво може и уточни, че 4 години от работата ѝ са били свързани с външната политика като част от екипа на президента Росен Плевнелиев. „В никакъв случай не бих приела пост, за който не се чувствам подготвена. Чувствам се доста удобно в този стол“, добави тя.

За кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар, Захариева заяви, че тя наистина е позната в България.

„Тя е награждавана два пъти за евродепутат на годината. Мария Габриел е най-силната кандидатура, която България може да излъчи. ГЕРБ е политическа партия и което и да беше назначението, щеше да е политическо назначение. Почти всички еврокомисари са членове на някоя от партиите, която ги е излъчила“, каза още Екатерина Захариева в отговор на критики от страна на БСП.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори