fbpx

Едно от най-значимите открития в света за 2018 е у нас

2 397

Краят на годината е време за равносметка. В това число се включват всички политически и криминални събития, а освен това и откритията в областта на историята и науката. А тази година те никак не са малко.

От историческия телевизионен канал History обявиха най-големите и значими открития за цялата 2018, а най-добрата новина е, че сред тях има и българска следа. Най-старият потънал кораб в света беше открит на дъното на Черно море, и то на около 80 км. от Бургас и на дълбочина от само 2 км. Находката е дело на екип от англо-български учени. Плавателният съд е най-старият откриван някога, а освен това е и изключително запазен.

Екипът откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността – от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Откритието, направено на територията на родното Черноморие, се нареди сред най-важните събития в исторически план за 2018 година. Останалите открития, обаче, не са по-малко значими. В началото на годината, през януари, за пръв път извън Африка беше намерена находка от огромно значение за човечеството.

Археолози и учени се натъкнали на човешка челюст, която е по-стара с поне 50 000 години от тези, открити досега на територията на Африка. Челюстта е намерена в пещера в Израел, а откритието означава, че човешкият вид е населявал Източното Средиземноморие много по-рано отколкото се предполагаше до момента.

Интересно откритие през тази година беше направено и от група други археолози, които намериха най-старите версии на нашите любими храни днес. В Сицилия бяха намерени следи от зехтин по стар керамичен съд, който датира отпреди около 2000 години пр.хр. Малко по-късно пък, в Египет беше намерена и странна бактериална субстанция в счупени буркани, която изглежда се е превърнала в сирене на 3300 години.

Друга находка пък разкрива и най-ранния метод за правене на бира в пещера в Израел, което навежда учените на мисълта, че човешкият вид е започнал да се занимава със земеделие само и единствено, за да може да си прави бира.

Друга находка на изследователите през тази година е свързана с пустинното плато Наска. Известните пясъчни рисунки са всъщност много повече, отколкото се знаеше до момента. Откритието е направено случайно, след като погрешка камион преминал през пустинното плато и буквално съсипал красивите пясъчни рисунки.

През април, обаче, след като учени решили да проследят платото с дрон, всъщност било забелязано, че линиите са станали повече – открити били нови 50, които дотогава не били известни на никого.

Друго откритие стана обществено достояние през май тази година. То представлява интервю от 30-те години на миналия век с последния оцелял чернокож роб, който е бил извозен на кораб от Африка до САЩ през 1860 г.

Историческа находка от октомври тази година пък леко напомня сюжет на крал Артур, но без камъка и без рицарите. 8-годишно момиченце извади меч на 1000 години от шведско езеро. Учените смятат, че оръжието може би дори произлиза от 5 или 6 век и се е появило много преди ерата на викингите.

Към края на тази година пък стана ясно, че пирамидите не са били построени с помощта на извънземни (както мнозина смятат), а с елементарни помощни съоръжения като рампи. Експертите от Френския институт по ориенталска археология в Кайро и Университетът в Ливърпул попаднаха на кариера за добив на алабастър в Източната пустиня в Египет, а там откриха система от лостове, въжета и рампи, които според тях са били използвани за пренасяне на огромните камъни.

Източник: fakti.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори