Едни и същи фирми подават жалби срещу ТОЛ системата

Година и два месеца буксува процедурата за ТОЛ системата.

След последното решение на ВАС се отхвърлят жалбите на три жалбоподатели. Удължихме срока за подаването на оферти и получихме шест оферти и три жалби. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.По думите му в момента се спира обществената поръчка до произнасането на компетентния орган, в случая – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). “Виждаме, че един и същи процедурен трик се използва за подаване на жалби.

Една от жалбите е за късия срок за подаване на оферти, но в същото време фирмата, която е подала тази жалба, е подала и оферта. Същите фирми са подавали жалби и преди.

Сходен е предметът на жалбите”, коментира още Нанков в ефира на БНТ. ​

Едни и същи фирми подават жалби срещу ТОЛ системата

Припомняме, че на 22.05.2017 г. от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обявиха, че обществената поръчка за ТОЛ системата спира до произнасяне на компетентните органи заради постъпилите в петък, 19 май, три жалби.По-рано шест оферти бяха подадени преди да изтече крайния срок за участие в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на ТОЛ системата за таксуване на автомобилите над 3,5 т., която ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната ѝ стойност е 200 млн. лв. без ДДС. 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ.”По отношение на срока сме се съобразили с мотивите на Върховния административен съд (ВАС). Процедурата е обявена още на 5 април 2016 г. Тоест същите условия от 2016 г. са наличини и в момента.

Необосновани са аргументите за късите срокове. Ние не обявихме отново процедурата, ние удължихме срока с 24 часа и вече имаме 6 получени оферти“, подчерта Нанков.Съпротивата в един подобен процес е в лица, които имат интерес от съответната система да не се въведе. Електронната винетка ще замени хартиените стикери. Най-натоварен ще е секторът на тежките превозвачи.

Към момента България е страната с най-ниското таксуване на транзитно преминаващите през нашата страната, коментира министърът. Ще се изготви тарифа за новата винетка, но логиката е електронните винетки да не превишават сегашните стойности.

Ще имаме възможност за еднодневна винетка и за винетка “Уикенд”. Ще има възможност и годишната винетка да трае от дата до дата на закупуване, поясни Николай Нанков.На база километри и основната тежест ще се определят ТОЛ таксите за тежкотоварните автомобили. По-голямата част от парите, които ще се събират, за ремонт на пътищата, ще идват от тежкотоварните автомобили.

Около половин милиард годишно ще се събират от таксите на ТОЛ системата. Тези пари ще отиват изцяло за пътна безопасност и рехабилитация на пътищата, категоричен бе регионалният министър.Ремонтът на тунелите

Имаме доклад с 15 тунела, които са в опасно състояние. Ремонтираме “Витиня” и “Ечемишка”. За активният сезон те трябва да бъдат отворени. Трудни са процесите, тъй като има изливане на бетон, подмяна на арматури.Преди началото на зимния сезон ще се опитаме да приключим и с рехабилитацията и на другата тръба на “Ечемишка”, каза Нанков.Санирането на сградитеЩе оптимизираме процеса на отделните участници по програмата за санирането. Ще има контрол и мониторинг за това как общините си вършат работата по контрола на дейностите. Редно е и някои от държавните институции, които могат да упражняват контрол на места, където имаме недобросъвестни дейности от страна на строителя, да участват в този процес, стана ясно още от думите на регионалният министър.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via