Драма във Враца! Санитари избиват прасета и ги хвърлят в частен имот

В разгара на скандала с върлуващите зарази, животинска драма се разигра и във Враца, съобщи BulNews.bg.

Труповете на 15 прасета се появиха в имот в бившия противочумен институт в града, алармираха местни жители. Те са били умъртвени и захвърлени там от служители на областната дирекция по безопасност на храните.

Оказа се обаче, че в случая не става въпрос за болни животни. Те са били евтанизирани от служителите, но заради незаконна търговия. 15-те прасета са били конфискувани, като по закон се умъртвяват и прибират на сигурно място до извозването им до екарисаж.

Въпреки че не се касае за върлуваща опасна зараза, драмата с животните се оказа доста по-заплетена. Мястото, на което са оставени труповете, е със спорна собственост и за него претендират врачанско семейство и самата дирекция по безопасност на храните.

Всичко започнало снощи, когато служителите отишли в Противочумния и умъртвили прасетата. След това те оставили труповете в хале и си тръгнали. Хора станали свидетели на кървавата сцена и се обадили на мъжа, за когото знаят, че е собственик на сградата. Той обаче в момента е по работа в Англия и на място пристигнала жена му. Тя заварила всички врати на сградата заключени с труповете вътре.

Жената останала шокирана като видяла кървавите следи на площадката пред халето и веднага се обадила в полицията. Скоро след това около халето гъмжало от униформени, на място пристигнали и ветеринарите, умъртвили животните. Врачанката поискала да разбере какво са правили в имота й служителите и как са влезли вътре. Тя настояла да изкарат моментално труповете на прасетата. Това обаче така и не станало, защото служителите също претендирали за собственост на халето.

Справка показала, че преди сградата била стопанисвана от областната дирекция по безопасност на храните и затова ветеринарите имали ключ от една от вратите. Разправията продължила до късно, но така и не станало ясно кой е реалният собственик.

Потърпевшите врачани твърдят, че купили халето преди няколко месеца от Тихомир Николов, който се разпореждал с имотите на територията на Противочумния. Днес всички документи по сделката са представени на адвокат и е подадена жалба в полицията. Семейството е твърдо решено да съди дирекцията по храните за нахлуване в имота им и изоставянето на труповете на 15-те прасета.

Директорът на службата Милчо Костурков пък е категоричен, че имотът е тяхна собственост и никога не са го продавали. За случая самият той е уведомил икономическа полиция, която да разследва как се е стигнало до там, че халето да има и друг собственик, без да е продавано.

Кой обаче е законният стопанин, предстои да стане ясно след разследване на контролните органи.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via