fbpx

ДПС иска обезщетения за възродителния процес

Промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, с които се регламентират обезщетения за ранени от действията на МВР граждани по време на тъй наречения „възродителен процес“ от 50-те и особено от 70-те и 80-те години, внесоха депутати от ДПС.

Промените, които са заложили засягат пострадалите и ранените при провеждането на мирни протести.Те предвиждат изплащането на обезщетения и добавка от 5% към пенсиите на репресираните. Парите да бъдат изплатени със задна дата от 1 април 2015 г. настояват депутати от ДПС.

Вносителите се аргументират с примери за протести срещу колективизацията на селското стопанство през 1974 г. и за принудителната смяна на личните имена през 1872, 1974 и 1985 година.

Случаят от 13 март 1972 година в с. Барутин, област Смолян е описан като показателен пример. Служителите на МВР използвали оръжие и раняват някои от протестиращите събрали се на протест срещу смяната на имената жители на селото. Вносителите уточняват, че текстовете с промени не се ограничават само до този случай, „доколкото има примери за подобно разпръскване на митинги със сила и от 50-те години“.

В мотивите към законопроекта се посочва, че поради липсата на произнесена присъда срещу служителите на МВР, нито са били лишавани от свобода или интернирани, категорията на ранените от действията на МВР досега не е била отчетена в закона и тяхната реабилитация не е възможна към момента. По този начин не може да бъде установена политическа репресия спрямо тези лица и съответно – да им бъде изплатено обезщетение.

„Основната цел на този закон е да бъде направено официално признание на факта на репресия от страна на комунистическия режим, извършена по политически или други идеологически съображения. Тази репресия е несъвместима с ценностите и принципите на свободното демократично общество. Категорията пострадали, чието включване се предлага, са упражнявали основното си право на мирен протест в защита на своите законни права и интереси“, се посочва като аргументи на вносителите.

Източник: livenovini.com

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x