Доведената дъщеря на Николай Банев: Той получи 840 000 евро от парите на майка ми

Вече около 3 г. чакам прокуратурата и следствието да се произнесат по мои сигнали, свързани с измами от различно естество, включително съставяне на неистински документи, подправяне на подписи, поръчителство и подбудителство на противоправни действия. Оптимист съм по отношение на сегашните действия на специализираната прокуратура”, написа в писмо 36-годишната Раиса Иванова.

Тя е дъщеря на втората съпруга на олигарха Николай Банев – Дочка Банева, но от първия ѝ брак. Дочка се жени за Банев на 31 май 1990 г. Тя е бизнесдама и поетеса, известна като автор на хита на дует “Шик” “Аз просто те обичам”. Стиховете са посветени на Банев. Когато Дочка умира след дълга борба с рака на 31 август 2005 г., Раиса е на 23 г. Вече е завършила колеж и университет във Великобритания. Брат ѝ Николай Банев, който се ражда от любовта на Дочка с бизнесмена, тогава е на 11 г. Според твърдения на Евгения Банева на смъртното си легло втората съпруга на бизнесмена я била помолила да осинови малкия Николай. Раиса категорично отрича това да е вярно и казва, че е засегната дълбоко от “тази неистина”.

Фактическото осиновяване на Николай става през 2008 г. Раиса обаче го разбира едва след като започва съдебната битка с пастрока си, която продължава с години. Тя съди Банев за 1/6 от наследството на майка си, което включва имоти в София, Ямбол и Троянско за общо 280 000 лв. Делото започва през 2012 г. и през 2014 г. приключва на първа инстанция в Софийския районен съд, който допуска делба. В хода на делата Раиса трябва да доказва, че “брат ѝ и е брат”. Оказва се, че той дори е с ново ЕГН, което затруднява изваждането на удостоверение за наследници, пише 24 часа.

След големи трудности младата жена все пак успява да получи документ, че към 31 август 2005 г. Дочка Банева е майка на Николай. Евгения Банева ражда първата си дъщеря от олигарха на 4 август 2005 г. – дни преди да почине втората му съпруга. По това време двамата нямат брак. Женят се година по-късно на пищна сватба, на която пее Джо Кокър, който бил любим певец и на двамата. “

В писмо брат й Николай пък отрече да е “основен свидетел” по делото срещу баща си. Дал показания като много други. Твърди, че няма контакт с баща си и не знае за “никакви милиарди”. “Известно ми беше, че съществуват офшорни фирми, управлявани от баща ми и Евгения”, посочва Николай младши. Разбрал го покрай “Панама гейт” и от изявления на Евгения пред медиите. Ето писмото на Раиса Иванова: “Обръщам се към вас, защото съм убедена във вашата коректност и професионализъм.

В медийното пространство се тиражират различни истини, полуистини и откровени измислици, свързани с фамилията на олигарха Николай Банев, с неговата сегашна съпруга Евгения и най-вече с обвиненията на специализираната прокуратура срещу тях. По обясними причини това засяга и мен – дъщерята на Дочка Банева, предишната, покойна вече, съпруга на Николай Банев, от първия ѝ брак с моя баща д-р Иванов. Читателите на различни издания и най-вече на сайтове остават с впечатлението, че ние, децата на Дочка (аз и брат ми Николай Николаев Банев) се борим за наследството от майка ни, че сме “алчни, ненаситни и в дъното на всичко”, свързано със сегашното семейство Баневи, стоят нашите “лични интереси”. Затова ви моля да дадете гласност на следното:

Преди около 3 години и половина сигнализирах и прокуратурата, и ДАНС веднага след “Панама гейт” за офшорките на Баневи. Като гражданин, а не като наследник на каквото и да е било! Ще цитирам последния абзац от отговора на ДАНС: “В заключение органите на агенцията ви изказват благодарност за проявената бдителност и гражданска активност. Получената от вас информация е взета предвид с оглед недопускане на бъдещи заплахи или посегателства срещу националната сигурност на Република България.”… Толкова. И нищо след това. Когато майка ми почина, всичко в нашия дом на бул. “Витоша” 103 остана във владение на съпруга ѝ Николай Банев и неговата дългогодишна любовница Евгения. Вещите не са най-важното за мен. Много е страшна болката от факта, че вещите надживяват хората… Дори в собственото ми жилище, което се намира в сградата на същия адрес, ми се наложи да вляза след дълги перипетии с помощта на полиция и прокуратура, които все пак ми съдействаха да преодолея съпротивата на гавазите на Банев.

Пет-шест години след смъртта на майка ми заведох първите 2 дела за делба, защото очаквах Николай Банев да се сети, че вече мъртвата му съпруга е родила две деца, които също са нейни наследници. Не само че не се сети, но и се опита да ни лиши от каквото и да е. Няма никакво значение дали е по негово лично решение, или под диктовката на бившата му многогодишна любовница и настояща съпруга Евгения. Едното от двете спечелих-около 140 хил. британски лири. Банев получи 840 хил. евро- неговия дял от всичките пари на майка ми – като преживял съпруг. Такива са законите… Впрочем, това се случи в края на 2015 г. и Банев саморъчно нареди на банка Швейцария (където бяха всичките пари на майка) неговият дял да бъде изпратен на сметката на офшорната фирма “Джурискандо”. За улеснение на сегашните следствени, прокурорски и съдебни действия срещу него и жена му Евгения отбелязвам, че точната офшорна банкова сметка (цифра по цифра!) съм приложила документално в един от сигналите ми до прокуратурата и ДАНС още преди около 3 г., както вече отбелязах.

Второто дело – за делба на имоти, Банев обжалва на втора инстанция. Ще добавя само, че ние с брат ми Николай ще получим дялове от по 1/6, оценени от вещите лица за около 114-115 хил. лева. Това е всичко. Спечелих дело срещу Николай Банев за обида и клевета, тъй като той си позволи да ме обругае публично в една от медиите. Осъден беше да ми плати 2500 лв., които съдияизпълнителят още не е успял да намери откъде да вземе, за да ги получа все пак… След като брат ми се разсинови от Евгения, битката се ожесточи. Вече около 3 години чакам прокуратурата и следствените органи да се произнесат по мои сигнали, свързани с измами от различно естество, включително съставяне на неистински документи, подправяне на подписи, поръчителство и подбудителство на противоправни действия. Оптимист съм по отношение на сегашните действия на Специализираната прокуратура, защото, както е казано в Библията, истината и доброто на този свят са колкото просено зрънце, но то винаги побеждава злото. Иначе човешкият род би пристанал да съществува.

Нашата майка с всичките си действия и морални устои, с усета си за красота- пишеше стихове, рисуваше, държеше на приятелите си – беше дълбоко убедена, че материалното не е най-важното в живота. Точно така се оказа. Психологическите рани, които бяха нанесени на мен и брат ми от сегашното семейство Баневи, са много по-страшни. Не мога да кажа, че съм религиозен човек, но има и неслучайни съвпадения на този свят Майка ми умря точно на рождения си ден 31 август 2005 г. Това се случи по-малко от месец след като любовницата Евгения роди от Банев (при жива съпруга!), на 4 август- рождения ден на баба ми Раиса. Баневи бяха задържани в Ница точно навръх Димитровден. Отказът на съда във Франция да ги пусне под домашен арест се получи в Деня на християнското семейство (въведение на Богородица в храма).

А Николай Банев и половинката му бяха “въведени” там, където са заслужили, точно на Никулден – деня на св. Николай Чудотворец! Наближава Коледа, а както е известно, по Коледа стават и добри чудеса… Вярвам също, че вселената над нас е пълна с непонятни тайнства и ако майка ми вижда някъде от там какво се случва на тази грешна земя, най-после ще бъде спокойна. Защото тя обичаше до смърт- в прекия и преносен смисъл на думата, и тази любов заслужава поне уважение.

Следвайте ни в социалните медии