fbpx

Дончев съобщи изключително важна новина, свързана с АЕЦ „Белене” и Русия

88
Русия има възможност да изкупи обратно проекта АЕЦ „Белене“, ако даде най-високата цена. Вратата е отворена, тук играят парите, а не идеологията, стана ясно от коментара на вицепремиера Томислав Дончев, цитиран от Канал 3.

Той поясни, че директни разговори не са водени за обратно изкупуване, макар много неща да са коментирани.

„При препродажба значение има само цената – кой би дал повече. Ако Русия даде най-добрата цена… Ако имате автомобил, който не ползвате или не можете да издържате, като го препродавате, няма да се интересувате от цвета на очите този, който го купува, а каква цена ще плати“, отсече вицепремиерът.

Помолен за коментар на аналагичната ситуация от миналата година, когато заради идеология, хибридност и санкции спрямо Русия, военният министър в оставка Николай Ненчев предпочете да ремонтира изтребителите ни в Полша и обърна гръб на Русия, Дончев се усмихна многозначно: „Двигателите трябва да бъдат ремонтирани от този, който има право да ги ремонтира на възможно най-добра цена“.

Към момента потенциалният купувач, с който са водени разговори преди няколко месеца, е Иран. Те имат принципен интерес към покупка на оборудването, каза Томислав Дончев, като добави и интереса от китайската ядрена компания отпреди два дни.Той призна, че към момента има и много голям интерес от инвеститори от Европа към проекта, но няма право да ги назове. Опитът му подсказвал, че „дали има интерес, или няма, се показва, когато стартира процедура, защото на подобна предварителна фаза заинтересованите са много“.

„И се надявам да остане така, ако в бъдеще проектът бъде стартиран“, добави той.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x