Добрич пропищя от “Син Кит”

Деца от Добрич вече получават покани да се включат в играта „Син кит“, за която през последните дни в интернет пространството бе разпространена информация, че е опасна.

Според нея, мистериозната и зловеща игра е тип „руска рулетка” – в продължение на 50 дни деца са принуждавани да изпълняват зловещи инструкции, като последната е самоубийство. Твърди се, че играта се заражда преди няколко години в Русия. Начинът на свързване е през социалните мрежи с определен хаштаг.

Според информацията, която циркулира в социалните мрежи, „син кит” е довела до самоубийството на над сто деца в Русия, пише ТОП Новини.

„Това е машина за печалба на база предизвикване на паника и страхове у хората”, смята Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет. Според интернет експерти, целта на разпространяваната информация за опасната игра е да се генерират повече посещения на дадени уебсайтове.

Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител на спортен клуб “Алексия” апелира да не се създава паника в обществото, а просто да се поговори с децата.

Когато прочела във фейсбук за „Син кит“, тя решила, че като човек, който работи с деца, трябва да ги предупреди. Затова публикувала статията за опасната игра на стената си в социалната мрежа. Неочаквано я потърсили няколко деца на възраст между 12 и 16 години.

Те й показали кореспонденция под формата на снимки по Messenger, която е на руски език. Едно от децата е имало и позвънявания по Messenger. То не е отговаряло на кореспонденцията дълго време и започнали да прозвъняват.

Споделило, че за един ден пети път са му звъняли, но то не отговаряло. Мавродиева накарала децата да блокират тези разговори. „Обясних им, че няма по никакъв начин опция да бъдат застрашени. Да не се страхуват от това нещо и да не се занимават повече с това“, споделя тя.

Следващата й стъпка била да разговаря с родителите им, за да могат и те да реагират. Оказало се, че тийнейджъри не споделили със семейството си, тъй като не считали играта за нещо опасно.

Според Мавродиева, притеснителното е, че децата не приемат нещата сериозно и не се знае до каква степен това може да повлияе на психиката им.

„Моят апел е да не се създава паника в обществото, а просто да се поговори с децата. Защото, когато те са информирани и са наясно, че по никакъв начин не са застрашени. Трябва да им се обясни да не разговарят и да не се обвързват по никакъв начин с непознати в интернет пространството, не само във връзка с тази игра. Има информация, че вече съществува и второ име на играта “Синият кит”, разпространява се под името “Син гълъб”, сподели Мавродиева.

Затова тя призовава децата да не се свързват и да не разговарят с непознати. „Децата не трябва да се чувстват уплашени от играта. Напротив, да я приемат с насмешка, подигравателно, за да може да не се вглъбяват в това. Защото реално, доколкото аз разбрах, страхът ги води да вземат погрешните решения”, сподели Мавродиева.

Според нея, учители, педагози, треньори и най-вече родители трябва да разговарят с децата. Родителите на трите деца, с които тя е говорила, нямали идея.

„Реално ние не можем да бъдем на главата на детето си, да следим какво гледа. Тези деца не считаха това за нещо опасно и не са го споделили. Просто го възприемаха на игра. Точно това е притеснителното, защото те не го вземат на сериозно и не се знае за тези 50 дни до каква степен може да се повлияе на психиката на едно дете”, сподели Севдалина Мавродиева.

„За мен, за да се избяга от такива проблеми, не само от тази игра, свободното време на детето да бъде заето с нещо съществено – спорт, изкуство или нещо друго”, коментира ръководителката на “Алексия”.

От Областната дирекция на МВР в Добрич казаха, че там не са постъпвали сигнали или жалби за опити деца да бъдат включвани в играта.

Окръжният прокурор Пламен Николов съобщи, че е разговарял по проблема с началника на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. Той е уверил, че няма данни от директорите на училища да се забелязва “залитане” на деца от областта по играта.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via