До 400 000 лева глоби за мобилните оператори, при злоупотреба с роуминга в ЕС

От 20 000 до 400 000 лева глоба ще плащат мобилните оператори, ако предлагат скъп роуминг на абонатите си. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, качени за обществено обсъждане.

Санкцията ще се налага, ако операторът прилага цени на дребно (без ДДС) за обаждане в рамките на ЕС надвишаващи 0,19 евро цента на минута и над 0,06 евро цента за текстови съобщения.

В края на миналата година евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията. Той трябва да влезе в сила от 15 май 2019 г.

От 5000 до 50 000 лева ще е глобата, ако мобилният оператор не активира регулираната тарифа в рамките на един работен ден, пише още в закона.
Минималните размери на предвидените санкции са съобразени с факта, че те ще се отнасят не само за действащите големи оператори в България, но и за такива със значително по-малък обем приходи и пазарен дял, обясняват вносителите от министерство на транспорта.

Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване в рамките на съюза е три пъти по-висока от тази за национално повикване, показват данни от проучване на Европейската комисия на пазара на електронни съобщения през 2017 и 2018 г. При съобщенията разликата е над два пъти.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via