Диви прасета минават заледения Дунав в търсене на храна

Диви прасета от Румъния пресичат замръзналия Дунав в търсене на храна при „роднините” си в България, сигнализираха силистренци. За целта те използват малко населени райони от двата бряга на реката и вече са направили трасета по леда.

Това не били неочаквани случаи, коментираха опитни ловци. Почти винаги, когато голямата река замръзне всякакви животни се възползват от ситуацията и прескачат към по-богатата откъм храна територия. По крайбрежието в подобни години с лед по Дунав са забелязвани и елени, дребни животни, а преди 5-6 десетилетия и вълци.

Животните веднага намират своите си пътеки в горите и само обогатяват дивечовия «фонд» в Крайдунавска Добруджа, без да са опасност за населението, смятат авджиите.

За последно пряка опасност за силистренци се създаде преди 12 години, когато реката преля и глигани се спасяваха с плуване в Силистра. Тогава стадо от около 30 диви прасета се изсипа в града, премина през улиците, изпочупи витрини и огради, поомачка ламарините на автомобили и отпраши в полето. Все пак три от тях бяха отстреляни и обогатиха менюто на Дома за стари хора.

В създадената тежка зимна ситуация, когато много крайбрежни села са откъснати от света с неразчистени пътища, хората се надяват поне северните гости с яките си крака да направят пъртини през преспите.

Източник: http://www.paralel44.com/

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via