fbpx

Деца събраха тон боклук от брега на Дунав

Деца и възрастни се включиха в традиционното почистване на брега на реката край Лом, посветено на Международния ден на Дунав, 29 юни.

130 чувала с отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки и чаши, найлонови торбички, хартия, дори и автомоболни гуми, или над един тон боклук, събраха екоактивистите в района от Морския клуб до плажа.

За всеки предаден чувал с отпадъци участниците получиха награди – топки, федербал, хилки за тенис, екоторбички, шапки. Наградите бяха осигурени от “Булекопак” АД.

Със съдействието на фирмата екоклубът изработи и раздаде на гражданите информационни брошури, посветени на разделното събиране на отпадъци и на опазването на река Дунав. Акцията тази година бе под надслов “Бъди активен за по-чист Дунав”.

В екоакцията участваха момичета и момчета от Общинския клуб “Екология и опазване на околната среда”, с ръководител Румяна Цветева, от БМЧК, ЦНСТ “Нов дом – нов шас”, ЦНСТ „За по-щастливо детство“, ЦСРИ, Туристически клуб с ръководител Снежана Томова, ученици от ПГ “Найден Геров”, общински служители и граждани.

Преди почистването на крайбрежието младите еколози подредиха на бившия шлеп-музей фотоизложба „За едно по-добро утре“.

В експозицията са показани снимки от почистването на Дунав от предишни години. Участниците в екоакцията бяха поздравени от кмета Пенка Пенкова, която пък получи от учениците ръчно изработени ветрила с екопослания, изработени от УНИЦЕФ клуб по правата на детето към ПГ „Найден Геров“.

Община Лом ще предостави на всички училища, детски градини и социални заведения специални картонени контейнери със зелени и жълти човали за разделно събиране на отпадъци.

На Международния ден на Дунав в Лом бе посветена и прожекцията на филми за най-голямата речна регата ТИД, а тази вечер на брега на реката е състезанието по риболов и дегустацията на саламура от дунавска риба.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x