fbpx

Депутатите гласуваха! Да следиш жена си вече е престъпление

50

Следенето на хора стана престъпление. Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие.

Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота и здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, гласи една от поправките, предаде флагман.бг.

Според измененията „следене е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация”.

Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов коментира пред репортери, че за първи път следенето е дефинирано като престъпление.

„Категорично! За пръв път се дефинира. Това е чисто нов състав. Видяхте, че освен общия състав даваме в две алинеи дефинициите за преследване”, добави Кирилов.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори