Депресията е водещата причина за самоубийствата

У нас само един от 20 страдащи от депресия получава специализирана психиатрична помощ

Депресията е основният фактор за 128 000 самоубийства всяка година в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). Това е втората по честота причина за смърт при младежите на възраст 15-29 г., след пътнотранспортните произшествия. Това стана ясно на днешната пресконференция на тема: „Световен ден на здравето. Нека поговорим за депресията“. На нея присъстваха  д-р Скендер Сила – ръководител на Офиса на СЗО в  България, доц. Михаил Околийски – експерт, доц. Христо Хинков – директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и д-р Румяна Динолова – психиатър в НЦОЗА.

Депресията често остава неразпозната и нелекувана, въпреки че е широко разпространена и засяга хора от всички възрасти. Дори в страните, където има добре развити здравни услуги, страдащите от депресия често избягват лечение или го отлагат във времето, защото се боят от дискриминация и от обществени предразсъдъци. “Когато към този страх се прибави и ограниченият здравен бюджет в страната, между диагноза и лечение зейва огромна пропаст. Така, нищожна част от нуждаещите се от помощ действително я получават”, заяви доц. Михаил Околийски.

Д-р Скендер Сила от своя страна заяви, че глобалната цена на депресията и тревожността, според данни на СЗО, ежегодно надхвърля един трилион щатски долара. По думите му, средно само 3% от разходите за здравеопазване отиват за психично здраве, като в страните с ниски доходи разходът е по-малко от 1%.

 

Тревожната статистика за България показва, че само един от 20 страдащи от депресия получава специализирана психиатрична помощ. Данните сочат, че едва 20,69% от българите, които са имали някакво често психично разстройство, са получили помощ. Поради тази причина в България приключва проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чрез който са били обучавани общопрактикуващи лекари да разпознават и ранните симптоми на депресия. “Това обучение е наложително, тъй като личните лекари най-добре познават пациентите си”, заяви директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков

Данните за 2015 година сочат, всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството. Втората по честота причина са психичните разстройства, следвани от несподелена любов и тежко телесно страдание. Финансовите проблеми са на шесто място. Заради загуба на работа на живота си посягат 1-2% от всички, опитали да сложат сами край на живота си.

Според изследването, най-често разпространеното психично разстройство е тревожното разстройство. При това състояние най-засегнати са хората на възраст между 50 и 64 години. На второ място се нареждат разстройствата на настроението, които са най-чести във възрастта над 65 години. Разстройствата, дължащи се на употреба на психоактивни вещества заемат третото място. Данните показват, че най-голяма е злоупотребата с вещества (най-често алкохол) сред лицата на възраст между 18 и 34 години.

Специалистите припомнят, че все пак депресията може да бъде предотвратена и лекувана, стига да поговорим за нея с най-близките си и да не се страхуваме да помолим за помощ.

Очаквайте специално интервю с доц. Христо Хинков – директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via