Държавата тегли нов заем от 200 млн. евро, БСП възропта

Депутатите ратифицираха договора с Банката за развитие на Съвета на Европа, с който България взима заем от 200 млн. евро за съфинансиране на европроекти.

Законопроектът бе приет на второ четене с 116 гласа „за“, 58 „против“ и 8 „въздържал се“. Размерът на заема е 200 млн. евро и ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране и ще се придвижват по закона за държавния бюджет.

Заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020“.

Рамковото споразумение е подписано от министъра на финансите на 21 декември 2016 година.

От БСП остро реагираха на новия заем. Те припомниха, че правителството е обещало да не взима нови кредити през тази година.

Българското правителство в мотивите си крие от народните представители, че всъщност този заем отива за мигранти и разселване на лица, каза народният представител от БСП Румен Гечев по време на дебатите.

„Уведомихте ли българския народ, че ще теглим такъв заем с такава цел. Откъде накъде ще поемаме заем от 200 млн. евро, за да осъществяваме политики на част от Европейския съюз, отречени от цяла Източна Европа, без България?“, коментира Румен Гечев.

По думите му никъде в споразумението не пише колко средства ще отидат за наука, за регионите и за мигрантите.

„Каква ни е гаранцията като народни представители, че 5 лева няма да отидат за наука и растеж, а другите 200 млн. евро ще отидат за решаване на проблеми на мигрантите“, посочи народният представител от БСП. „Българското правителство в мотивите подвежда Народното събрание, някой си мисли, че не четем целия договор, но много бърка“, обясни Гечев.

Той припомни, че от МФ постоянно повтарят, че финансовото състояние на България е чудесно, а пред бюджетна комисия зам.-министърът на финансите казал, че към края на месеца фискалният резерв е 12, 7 млрд.

„Чули ли сте някое нормално семейство да има във влог 1 млн. лева, а да чака за кредит да си купи плазмен телевизор за 350 лева“, попита той. „Или това е балон от 12 млрд. и сме я докарали до там да плачем на Съвета на Европа за 200 млн. или не е балон, но пак се впрягаме със Съвета заради мигрантите, за да слугуваме. Кажете коя е истината“, попита още Румен Гечев.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via