fbpx

Държавата ще контролира движението на горивата у нас (Видео)

С пълно видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата у нас. Междуведомственият център ще е в ГДБОП. Премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, директори на служби и ръководството на прокуратурата се събраха днес на нарочно съвещание в центъра.

Оказва се, че всяка институция работи, но помежду им има пропуски. За това е изграден този общ център, представители на всички ведомства да са на едно място – митници, гранична полиция, ДАНС, ГДБОП и полиция, каза Борисов и допълни, че всички те ще работят в изолирано помещение, ще ползват масивите на всяка институция.

По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките. Досега поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме, обясни министър-председателят.С тази система ще спрат спекулациите колко танкера са минали, и за кои точно танкери става дума, посочи Борисов.

Видео:

Росен Бъчваров от НАП обясни, че четири системи имат общи ресурси – контрол на корабния трафик, термокамери. Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето. Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията Бъчваров.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров даде висока оценка на системата. Така борбата с контрабандата ще бъде доведена до край, уверен е той.

Директорът на митниците Георги Костов пък отбеляза, че следващата стъпка на системата е да има камери и при извеждане на горивата от данъчните складове.

„Контролът ни е процес, който предстои да се надгради. Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад“, заяви Костов. Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане, да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол. Работим в тази посока, добави той.

Главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, заяви, че за три години и половина Координационният център се е утвърдил като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата. Ще покажем как институциите, представени в Координационния център извършват този контрол, добави Спиридонов.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x