Даниел Митов заговори за “План Б” за миграционната криза

Призовали сме Европейската комисия да започне работа по „План Б”, ако реториката от страна на Република Турция придобие реални измерения. Не можем да крепим политиката си само на надежди, трябва да сме готови за всякакви сценарии. Това заяви пред bTV министърът на външните работи в оставка Даниел Митов по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

Турският президент Реджеп Ердоган нееднократно заяви, че Европа не помага достатъчно на страната му, която е приела стотици хиляди мигранти и в резултат може да отвори границите и така да отприщи нова вълна, подобна на тази от миналата година.

По думите на Митов България взема мерки на национално ниво и е една от най-малко засегнатите от бежанските вълни, но трябва винаги да имаме готовност за реакция при рязка промяна на ситуацията.

„Българската позиция е защита на всички общи граници – ЕС трябва да се разглежда като едно цяло, да пази със съвместни усилия външните граници”, категоричен беше Даниел Митов.„НАТО трябва да следи внимателно нарастващата възможност миграционната криза отново да ескалира и да провери къде и кога може да разположи нови способности за справяне с тази заплаха”, коментира външният ни министър. Според него Черно море към момента не е зона с повишен миграционен натиск, но при „симптоми” ЕС и НАТО трябва веднага да реагират.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via