Даниел Митов обясни защо е била наложителна визитата на Борисов в Турция

Нито един месец не е спокоен, ситуацията е динамична. Ясно е – в Tурция има над 3 млн. бежанци, това е натиск и върху Турция, едновременно се отразява и върху други страни като България. Напълно основателно бе безпокойството, че това няма да доведе до нищо добро и правилно Борисов предприе определени стъпки в двустранните ни отношения с Турция. Така се пази и европейската граница, защото сме фронтова държава, която трябва да пази и останалите страни от ЕС, заяви в ефира на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.

“Трябва да синхронизираме някои неща, защото има много несъответствия. Не може например домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от граничната бразда или нощен риболов край границата да се наричат ”граничен инцидент”, а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв”, заяви той, като допълни, че сме длъжни да завършим оградата с Турция, Борисов го е обещал и на 100% ще се случи.

Относно изказването в Истанбул на Борисов, който заяви, че можем да решим нещата веднага, но трябва да ги обсъдим с ЕС, Митов заяви: “Рационалността в политиката е едно от най-важните неша. Трудно е да си мислим, че ще има идеална схема, върху която да работим. До момента Европа е свършила много неща, но лошото е, че се събуди, когато кризата съществуваше и имаше заплахи”.

Запитан за визовия режим, министърът отговори: “България не е отстъпила от изискването да се изпълнят всички 72 критерии. Има седем, останали за договаряне. България вече години наред е правила стъпки за двустранна либерализация на визовия режим или облекчаването му с Турция по отношение на определени лица като например бизнесмени и съответно някои да бъдат освободени от визов режим. Това би било полезно дори и на ЕС”.

По темата за Меркел, която се ангажира с финансова помощ за охраната на външните граници, той заяви: “Искали сме помощ и от ЕК, която е била предоставяна под определена форма. Великобритания помогна логистично. Германия пое ангажимент, други държави-членки също имат желание”.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via