Да ама не! 50 лева за отговори на матурата…но грешни

Търговия с грешни отговори на матурата по български език и литература, която се проведе днес, се завихри в нета. Измамници обещават да изпратят ключа към зрелостния изпит още преди той да е започнал.

Да си платиш обаче далеч не е гаранция, но може да се окаже и самосаботаж. В един от случаите изпратените отговори не са верни, като съвпаденията с верните отговори в първия модул са едва 10 от общо 30. Тарифата за един модул е 50 лв.

Така на практика излиза, че с подобни оферти зрелостниците рискуват не само да не получат верните отговори и да се провалят на матурата, но и да са на загуба с десетки левове. Офертите за продажба на отговори продължават да са актуални и за втората матура, която е по предмет по избор и ще бъде в понеделник.

Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Девет от тях са отменени поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово.ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Грешна беше тая жена, но… “Албена” на Йовков на матурата

96% от зрелостниците – на матура. 41-ият въпрос не е обявен

Най-охраняваното събитие – матурата, падна се тема 24Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони – още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

Над 48 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български. Рано сутринта в 5:10 часа в МОН беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Тестовата част бе формирана от възможни 11 718 750 комбинации. Тестът се състоеше от 3 модула. Първият съдържаше 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки.

На третия модул или 41-ви въпрос зрелостниците трябваше да пишат по темата “Човекът между ценностите на общността и личния порив” върху разказа “Албена” на Йордан Йовков. Те имаха два варианта да създадат интерпретативно съчинение върху произведението или есе. Този модул носи също 30 точки. Изпитът започна в 8 часа и продължи четири часа.

В 8:50 часа пък бе изтеглен вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците работиха по два модула. Първият беше с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор.

На втория модул седмокласниците трябваше да напишат преразказ по откъс от романа “Войната на таралежите” на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.

В понеделник седмокласниците ще положат второто Национално външно оценяване по математика. За първа година малките матури ще се оценяват в точки, а не по шестобалната скала. Резултатите от НВО ще служат за вход за гимназия.

Дванадесетокласничка: Не съм чела “Албена”

“Не съм чела “Албена”, надявах се да се падне Иван Вазов или Христо Ботев”. Това заяви зрелостничка на излизане от матурата по български език и литература. Друга дванадесетокласничка също призна, че не чела емблематичния разказ на Йовков и че вече е приета в Академията на МВР.

“Времето за модулите не беше разпределено добре”, оплака се дванадесетокласник, който е полагал изпита в Професионална гимназия по електротехника и автоматика.

В понеделник престои втората матура, която е по предмет по избор. Най-желана от зрелостниците е биологията.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via