Д-р Петя Чавеева е младата лекарка, спасила 35 неродени бебета

Навръх професионалния си празник акушер-гинекологът извършил първата у нас операция на бебе докато е в утробата на майката, е сред петимата отличени с приза млад лекар на годината.

През последните 4 години доктор Петя Чавеева е спасила над 35 бебета с методите на феталната медицина и вътреутробната хирургия.

Емилия Стоянова забременява с близнаци. В четвъртия месец бебетата развиват усложнение, разказва БНТ.

д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог: Едното се къпе в голямо количество околоплодна течност. А другото напротив липсва при него тази течност. Това усложнение се изразява с висока смъртност до 90%. Преждевременно раждане или вътреутробна смърт на двата плода, ако те не бъдат оперирани вътреутробно.

Емилия Стоянова – пациент: Когато беше удачен момента за процедура едното бебе не беше се справило. И продължихме да наблюдаваме другото бебенце с надеждата да стигнем до финала.

В повечето случаи, когато се наложи вътреутробна операция доктор Чавеева успява да спаси бебето.

д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог: Нашите пациенти са на място, където ние не можем да ги контролираме. Ние работим чрез майка им. Имаш право на само един опит и това носи много голяма отговорност.

Емилия Стоянова – пациент: При нея това е призванието. Просто се усеща, когато човека си върши работата с любов.

Признание за работата си доктор Чавеева получава и от колегите си. Тя е сред петимата медици избрани от Лекарския съюз за млад лекар на 2018 година.

Въпреки, че е имала шанс да работи в чужбина, след обучението си доктор Чавеева е избрала да се върне у нас, защото смята,че България е едно добро място за развитие на младите лекари.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via