Чуждестранни туристи лъжат, че са ограбени на Черноморието, за да приберат застраховки

Полицията разкри два нови два случая, при които в багажа на чуждестранни туристи са открити вещи, които те са заявили, че са им били откраднати по време на почивката им на родното Черноморие, съобщиха от МВР-Бургас.

Измамите са установени от Районно управление – Несебър през миналата седмица със съдействието на служители от Граничен полицейски участък – Летище Бургас.

В първият от случаите норвежка туристка заявила на 9 август, че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони”. Те обаче се оказали в куфара ѝ при проверка на багажа на дамата при отпътуване от България.

Вторият случай е с холандски турист, който на 13-и август заявил, че апаши са му отмъкнали фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”. По думите му кражбата станала три дни по-рано. Два дни след това при отпътуването му от страната ни багажът на холандецът бил проверен и всички изброени вещи се оказали вътре.

Според полицията в Бургас тези случаи са част от порочната практика чуждестранни туристи да заявяват кражби на вещи (мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др.), за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователно обезщетение.

Характерно за тези измами е, че гостите от чужбина съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България. Обикновено това се случва ден, два, но понякога и в самото денонощие на обратния полет. Целта е полицейските служители да нямат време за разследване на извършеното криминално посегателство.

Затова през последните години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via