Четири държави притежават над 54% от златните резерви в света

33-те най-големи притежатели на злато в света разполагат с 93.07% от резервите на суровината.

Световните резерви възлизат на 33 465 тона, но изключвайки притежаваното злато от Международния валутен фонд, Европейската централна банка, Банката за международен сетълмент и други световни организации, то намалява до 30 006.7 тона.

Всичките 33 най-големи държави притежатели на злато имат резерви от над 100 тона, става ясно от данни на Световния съвет по златото.

Най-големите, съответно световна и европейска икономика – САЩ и Германия, заемат челните места по златни резерви, притежавайки 8133.5 и 3374.1 тона злато, представляващо 38.35% от резервите на суровината.

Ако добавим и резервите на Италия и Франция, ще се окаже, че четирите изброени държави държат близо 16 400 тона злато, или 54.6% от притежаваното от всички страни по света.

А тук дори не сме включили Китай и Русия, които в последните години пък са най-активните купувачи на пазара, заедно с Индия, Турция и Казахстан.

В последния месец именно Турция и Русия увеличиха с най-много златните си резерви, закупувайки по 14.9 и 9.1 тона злато, докато Казахстан добави 3.6 тона. Подобно на последните месеци, липсват официални данни за Индия и Китай.

По последни данни от началото на август, Китай, Русия, Швейцария, Япония, Холандия и Индия допълват топ 10 на най-големите притежавали на злато.

На местата между 11-а и 20-а позиция се нареждат Турция, Тайван, Португалия, Саудитска Арабия, Великобритания, Ливан, Испания, Австрия, Казахстан и Белгия.

С по над 100 тона златни резерви могат да се похвалят още Филипините, Венецуела, която е един от най-големите продавачи в последните месеци, Алжир, Тайланд, Сингапур, Швеция, ЮАР, Мексико, Либия, Гърция, Южна Корея, Румъния и Полша.

България заема 47-а позиция сред най-големите притежатели на злато, като резервите ни възлизат на 40.4 тона, или 5.9 на сто от общите.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via