Булгартабак спира да съществува в бизнес пространството

След повече от 70 години съществуване, последните от които ударно сринаха тютюневия му бизнес, “Булгартабак холдинг” спира да съществува в бизнес пространството.

На негово място ще се появи “Български инвестиционен холдинг”. Смяната на името трябва да бъде гласувана на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 11 април, става ясно от документите в Търговския регистър, информира mediapool.bg.

Ако промяната бъде потвърдена от акционерите, това ще е краят на тютюневия холдинг, който бе сред пазарните лидери в региона и позната марка не само в региона, но и в Близкия Изток допреди приватизацията му през 2011 г. Тогава холдингът стана притежание на регистрираната в Австрия фирма “БТ Инвест”, чиято собственост е скрита зад офшорки, които според различни публични източници водят до депутата от ДПС Делян Пеевски.

“БТ Инвест” плати 100.100 млн. евро за активите на “Булгартабак холдинг”. След това само за седем години компанията загуби значителна част от пазарния си дял и бързо стана ясно, че собствениците имат съвсем други цели.

През 2015 г. “Булгартабак” затвори цигарената си фабрика в София, а през 2017 г. продаде всички разработвани с години марки цигари за над 100 млн. евро на “Бритиш Американ Табако” (БАТ).

В началото на 2019 г. компанията прекрати дейността и на една от големите цигарени фабрики на Балканите – тази в Благоевград.

За тези години името на тютюневия холдинг, който допреди приватизацията бе известен на международните пазари не само като продавач на цигари, но и на тютюни, бе замесено в доклад за контрабанда в Турция. Докладът за “продуктите, идващи от българската компания “Булгартабак” и превърнали се в източник на контрабанда”, бе изготвен през 2017 г. от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) и изпратен до Интерпол. У нас той бе неглижиран въпреки обществения и политически отзвук. Същата година – месеци преди този скандал, стана ясно, че БАТ вече ще произвежда закупените марки от “Булгартабак” в Румъния, част от които дори ще сменят брандовете си

През годините след приватизацията на “Булгартабак” холдингът започна да се занимава с редица други дейности за сметка на тютюневата. Според последния публичен консолидиран отчет на холдинга към края на 2017 г. близо 40% от приходите му от продажби са от млечни продукти с бранда “Лакрима” и на електроуреди в магазините “Техномаркет”.

Трансформацията на “Булгартабак” е естествен завършек на историята на тютюневия холдинг, след като в началото на януари 2019 г. стана ясно, че спира производството на цигарената фабрика в Благоевград, в която от 2000 работници преди бяха останали едва 200 служители. На почти всички от тях бе предложено да напуснат срещу компенсации от 4-5 брутни работни заплати, според трудовия им стаж в предприятието.

Според приватизационния договор “Булгартабак” има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България или дължи неустойка в размер на платената сума по приватизационния договор.

От Агенцията за приватизация и следприватизационене контрол (АПСК) са поискали обяснение от “БТ Инвест” за намеренията им в Благоевград и полученият отговор е бил, че фабриката нямало да се закрива, а временно се спирало производството ѝ, съгласно клаузите на приватизационния договор, казаха от АПСК за Mediapool. Агенцията е поискала допълнителна информация за бизнесплановете на собственика относно цигарената фабрика, но все още такава не е предоставена.

Не е ясно обаче как ще продължи предприятието дейността си, при положение, че не работи в момент, в който индустрията трябва да отговори на сериозни европейски изисквания. От 20 май 2019 г. всяка кутия цигари, произведена или внесена в България, трябва да има уникален код за проследяване на движението ѝ от слизането на машината за производство до продажбата на потребителя. За целта трябва инвестиции в специално оборудване, което при това да бъде регистрирано и включено в системата за проследяване.

Какво точно ще се случи с фабриката в Благоевград и какви мерки ще предприеме АПСК спрямо собственика, предстои да се види.

Софийското цигарено предприятие на “Булгартабак”, което бе разположено на огромен терен на апетитно място в относителна близост до широкия център на столицата, бе съборено и вече е пред застрояване.

През лятото на 2018 г. дружеството “Сф-Бт”, свързано с “Булгартабак Холдинг”, получи разрешение да разработи изменение на устройствения план на терена, за да стои върху него осем нови високи сгради. Пет от тях ще са над 50 метра или повече от 14 етажа. Най-високата може да има 24 етажа т. е. 72 метра височина, което е близко до максимума за тази част на града.

След продажбата на марките, приключването на договора с БАТ за производството им до две години след сделката в Благоевград, идва краят на една история, започнала през 1947 г. Тогава е създаден Български държавен тютюнев монопол като единно предприятие по тютюна и тютюневите изделия със система от клонове в страната и право на представителства в чужбина.

В края на 1980-те години капацитетът на фабриките на “Булгарбатак” достига 75 милиарда цигари, три пъти повече от консумацията на вътрешния пазар по това време. Създават се и дружества за производство на тютюневи изделия в Русия, Украйна, Сърбия и Румъния.

Монополът расте през годините, а през 1993 г. “Булгартабак холдинг” обединява 22 акционерни дружества с държавно участие., лидер е на вътрешния пазар с 98% дял и има добре развит експортен бизнес.

През 2002 и 2004 г. бяха направени два неуспешни опита за продажба на целия бизнес на холдинга, но след намеса на ДПС пропаднаха съответно сделките с предишните избрани кандидат-купувачи “Табако Кепитъл Партнърс” и “Бритиш Американ Табако”. Междувременно холдингът сам проведе процедури за продажбата на цигарените си фабрики в Пловдив и Стара Загора, които бяха купени през борсата от фирми, свързани с “Винпром-Пещера”. През 2006 г. подадени бяха на пакети и преработвателните дружества без това в плевенското село Ясен.

Решението за извънредното общо събрание на акционерите на “Булгартабак холдинг”е било взето от съвета на директорите на дружеството на 18 февруари. След като преименуват компанията на “Български инвестиционен холдинг”, акционерите ще променят и устава на дружеството.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via