fbpx

Бройката на непълнолетни булки и младоженци е нараснал през изминалата година

Бум на сватбите на непълнолетни отчита статистиката. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2016 г. под венчилото, преди да навършат 18 години, са минали 1242-ма българи.

В сравнение с 2015 г. броят на непълнолетните младоженци е нараснал с 30%, пише „Монитор“. Според Семейния кодекс непълнолетните могат да сключат граждански брак, при условие че са навършили 16 г. и след разрешение от районния съд.

Съдът дава зелена светлина за брака, след като изслуша двойката и родителите им, които трябва да дадат съгласие за женитба.

И докато броят на желаещите да минат под венчилото младежи расте, мераклиите в пенсионна възраст, поискали да си кажат заветното „Да“, намаляват.

През 2016 г. 289 двойки пенсионери са решили да скрепят любовта си и на хартия. „Сред тези младоженци от третата възраст има много хора, които през 80-те години са се развели формално, за да запазят жилищата си, тъй като тогава едно семейство имаше право само на един апартамент“, обясни Маргарита Цветкова от

Столичен дом за радостни обреди. Сега, навършили пенсионна възраст, тези двойки се женят отново, за да могат след смъртта на половинката си да получат вдовишки добавки.

След няколко годишен ръст на сватбите в последните години от НСИ отчитат, че през 2016 г. интересът към гражданския брак намалява.

През 2016 г. 26 803 двойки са решили да узаконят любовта си, което е с 917 по-малко спрямо предходната година. Най-много мераклии да застанат пред олтара е имало в София, където над 5400 двойки са си казали заветното „Да“.

На второ място се нареждат пловдивчани с 2801 сватби, следвани от варненци с близо 2000 граждански брака. Последни в класацията са жителите на община Кюстендил, в която през 2016 г. официално семейство са станали едва 289 двойки.

Данни на НСИ показват ръст на разводите през 2016 г. 10603 двойки са решили да разтрогнат брака си, като най-многобройни са били разводите в столицата – 2404, следвани от Пловдив – 996, и Варна – 807.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x