Бойко Борисов: Черно море трябва да е място за туризъм, а не за войни!

Всички държавни, обществени и неправителствени институции трябва да се борят с войната по пътищата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос зададен му от депутатите от БСП Драгомир Стойнев, Георги Свиленски и Димитър Данчев относно създаване на Държавна агенция за пътна безопасност. “Преди месец в портала за обществени обсъждания на Министерски съвет беше публикувана проект за постановление за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност. Времето за обсъждане изтече. Мнението на хората варираше от “поредната държавна безсмислица” до “много хубава идея”. Според посочените мотиви за създаването на агенцията основната ѝ цел ще е намаляване на жертвите по пътищата. Това е и нашият въпрос – как точно тази нова агенция ще намали броя на загиналите и ранените при катастрофи?”, зададе въпроса Димитър Данчев.ѝ

“В момента в България съществуват 11 институции, които се занимават с пътна безопасност. За съжаление между тях няма добра координация. Това ще е основната цел на новата агенция – да ръководи и координира всички мерки за пътна безопасност. Искам да уточня, че със създаването на Държавна агенция за пътна безопасност няма да се прекрати дейността на другите институции. Просто тази агенция ще отговаря за правилното и добро координиране на всички мерки, които се предриемат, за да се намалят жертивте по пътищата”, отговори министър-председателят Бойко Борисов.

Той не пропусна да коментира и декларацията на БСП относно мръсния въздух. “Помня годините, когато бях кмет. От Кремиковци над София се виеше дим във всички цветове на дъгата. Не ми се мисли тогава какъв въздух сме дишали. Поемам отговорност да изпълним всички мерки, които са били предложени по време на последното ваше правителство с премиер Пламен Орешарски. Да видим дали ще има ефект”, каза премиерът.

От своя страна Драгомир Стойнев направи реплика на отговора на Борисов. “Създаваме нова бюрократична структура. Човешките животи на пътя не се спасяват с бюрокрация и администрация. Винаги, когато стане тежка катастрофа, вие излизате с тезата, че трябва да се направи нов Закон за движение по пътищата, но никога не става ясно кога ще го гледаме. Трябва да накарате съществуващите институции да започнат да си вършат работата, а не да създавате нова, за да може там да се назначат на работа определени хора. Явно е, че усвоявате качествено, но не строите качествено”, заяви депутатът от БСП.

Вече в кулоарите на парламента Бойко Борисов отговори на журналистически въпроси относно кризата между Русия и Украйна в Азовско море. “Към момента няма искане за чужди военни кораби в Черно море. Винаги съм считал и заявявал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм и правене на бизнес. Навлизането на такъв голям руски флот ще доведе до криза. Най-добрите курорти на Черно море са в България и ние ще пострадаме най-много. Няма да разкривам какви разговори и какви огромни усилия полагам, за да не ескалира тази криза. Всички в България трябва да сме обединени”, приозва Борисов.

“Нашата позиция за този конфликт е изключително негативна. Много лошо правят. Черно море е идеално мяасто за водене на бойни действия. Много е удобно тук да се водят войни. Този конфликт е недопустим. Здравият разум трябва да надделее и да не се допуска още ескалация на напрежението”, завърши Борисов.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via