fbpx

Близо 100 коне са оставени да умрат от студ и глад(Видео)

479

Снимки в социалната мрежа Фейсбук показаха близо 100 изоставени коне в Осоговската планина като новината беше разпространена мигновенно. 70 от тях са загинали, а 30 са живи, но в лошо състояние.

Била е проведена спасителна акция от природозащитници.
Цяло стадо от животните са били изоставени от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят.

След първата оказана помощ от доброволците се организира нова акция по спасяването им. Ето какво пише Любомир Венков във Фейсбук:

“Притури се планината и затрупа около 100- на коне на поляните под връх Руен. Коне, пасящи свободно по планината, но уязвими без човешка грижа. Месец и половина по- късно, под връх Руен е тихо. Снегът е станал три педи. Студът е сковал всичко. Гъста мъгла е забулила този връх, сякаш природата иска да скрие грозотията, случваща се там. На върха са оцелели само 30- на коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от глад измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани дори и от освирепелите вълци. Сред живите коне е и една кобила.

Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости. Но продължава да носи плода. Докато силите не я напускат и тя пада на земята. Започва преждевременно да ражда. Но не може да го изроди. Подава се само половината плод. Кобилата няма повече сили. От отчаяние започва да цвили, маха с крака във въздуха и прави опити да стане. Но не може. Другите коне гледат тази сцена на отчаяние с равнодушие. Същата съдба ги очаква и тях. Кобилата се отказва.

Плодът наполовина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа примирено този жесток свят. А гарваните само това чакат. Видяли лесната плячка, налазват бавно на талази. Кобилата ги усеща. Но не може нищо да направи. Вижда ги, но е безсилна. Гарваните се приближават, усещайки немощта на тази твар. Иѝ изкълвяват окото. Благовещение е. Но не Божи ангели се спущат над връх Руен, а демоните на смъртта вършеят там. Наполовина потънала в снега, кобилата диша едва. Жива е, но живот ли е това? Последната й телесна температура отива, за да стопи снега и да направи място, където мършата ѝ ще гние. Окото й зее проядено от гарваните. Не се движи, не диша. Само стои. Поне мъртвата ѝ рожба не е наполовина заклещена в нея. За това помогнаха вълците през нощта. Или късно през вчерашния ден? Има ли значение, щом като е мъртва, преди да е умряла? Бързо избавяне от мъките, Блага. Съжалявам, че времето не благоволи да ти бъде помогнато на време.

Искам да благодаря на всички, които пожелаха и помогнаха на останалите 30 коне да бъдат нахранени. А на собственика на конете, Петър Пищалов, пожелавам да намери вътрешен мир и Бог да му прости някой ден. Защото обществото не може. Просто, защото е… безочлив!“

Видео:

 
Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори