Безработни роми нахраниха цяло село и не взеха нито стотинка

Към 60 души, основно роми, регистрирани на трудовата борса, отгледаха тази година десетки тонове картофи, домати, лук и зеле и го разпределиха между всички свои съселяни.

Социалният експеримент във вълчедръмското село Долни Цибър жъне успех трета година, пише тази сутрин “Конкурент”.

На хората помага общинската управа, депутати, както и специалист–агроном. Нито един от работещите в зеленчуковите градини не получава заплата, каза кметът Камен Димитров.

„Успявам част от тях да наема по програма, но това са максимум 7-8 души. Останалите работят напълно доброволно”, каза кметът.

Социалният министър Бисер Петков и неговият екип проучват инициативата на Долни Цибър и най-вероятно част от градинарите ще бъдат наети по някоя от програмите за субсидирана заетост, каза областният управител росен Белчев.

Зеленчуковите градини в Долни Цибър за първи път дадоха реколта през 2015 г.

През пролетта общинската власт даде на ромите земя и с помощта на Петър Чобанов, тогава депутат от ДПС, хората купиха семена и засяха.

Първите домати и картофи стигнаха за зимата на почти цялото село, а през 2016 г. се родиха толкова много картофи, че Долни Цибър раздаде по чувал на нуждаещи се от съседното село Разград.

Тази есен градините са дали 12 т домати, 20 т картофи, 10 т лук и 6 т зеле. Продукцията вече е разпределена между социално слаби семейства и бездни пенсионери в селото. С част от събраното се зарежда и кухнята на местното училище.

Долни Цибър е село с около 1 300 жители. 90 на сто от тях са роми. Въпреки успешния експеримент с градините до момента хората не успяха да спечелят нито един проект.

„Няма да ги оставим сами. Ще направим всичко по силите си тези хора да продължат да произвеждат зеленчуци”, каза народният представител Дилян Димитров, който е един от политиците, помагал всяка година със средства за купуване на семена и торове.

За експеримента Долни Цибър социалният министър Бисер Петков научи при посещението си в Монтана на 5 декември.

Следвайте ни в социалните медии