Безработен е новият собственик на фирми на ексдепутат

Безработен дупничанин е новият собственик на фирмата на Силвия Ваклева – жената, с която живее бившият депутат от ГЕРБ и собственик на транспортната фирма „Юнион-Ивкони” Ивайло Константинов.

Васил Петров Кирилов, известен в родния си град като Рампата, е придобил на 2 ноември 2017 г. 100% от собствеността на фирма „ВДЛ-БОВА” ЕООД, която дотогава се водеше на Ваклева.

Фирмата е регистрирана на ул. „Цар Асен” №52 в София, а за контакт с нея е даден фирмен имейл адрес, телефон и факс. На 9 ноември 2017 г. Васил Кирилов е вписан в Търговския регистър като управител на фирмата, чийто основен предмет на дейност е „търговия с автомобили”.

На същата дата той е станал и едноличен собственик на капитала от 5000 лв., пише struma.bg.

Силвия Ваклева има още една транспортна фирма – „Гюлериус-кобра – България” ЕООД, която също като „ВДЛ-БОВА” ЕООД е регистрирана през 2008 г. на същия столичен адрес и със същия предмет на дейност. Към момента тази фирма се води все още нейна. Не е ясно дали и кога Ваклева и Кирилов се засичат в общия офис, откъдето ръководят двете конкурентни фирми.

По справка на сайта на Националната агенция по приходите роденият на 28 януари 1971 г. Васил Петров Кирилов е с основната характеристика на средностатистически безработен – от месец май 2013 г. /с изключение на периода юли-октомври 2015 г./ той не си е плащал здравните осигуровки и отдавна е с прекъснати здравноосигурителни права, което обикновено става заради безпаричие. Въпреки това по документи той е в доста добро финансово положение, тъй като е собственик на цели 2 работещи фирми.

Втората е „БЕ-ЕВ-строй” ЕООД, чиято регистрация е на домашния му адрес в Дупница – ул. „Хаджи Димитър” №16. Предметът на дейност на тази фирма е много по-широк – търговия, посреднически услуги, информационни, компютърни, туристически услуги и др. „БЕ-ЕВ-строй” ЕООД Рампата я придобива на 8 февруари 2017 г., след като собственикът й Емил Боянов Йовев щедро му я прехвърля заедно с целия уставен капитал от 5000 лв. Йовев всъщност е популярен арендатор от дупнишкото с. Ресилово и преди години гравитираше около Братя Галеви.

Фирма „БЕ-ЕВ строй” ЕООД пък няколко поредни години чистеше от снега община Сапарева баня и поддържаше пътната мрежа в курортната община.

Прехвърляне на работещи фирми на безработни и малоимотни българи в страната ни се прави от години по 2 основни причини – за неплащане на данъчни задължения или източване на ДДС. Третият вариант – необяснима щедрост, е малко вероятен и до момента никой не е съобщил за такъв прецедент.

В същото време прехвърляне на задлъжнели фирми на бедни лица главно от ромски произход от години е нещо като национален спорт, при това съвсем законен. Миналата година държавата се опита да затрудни максимално бизнесмените, които прехвърлят компании с неплатени данъци и осигуровки – мажоритарните собственици на такива дружества вече са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й. Остава обаче вариант те да го направят преди започване на данъчната ревизия и тогава са недосегаеми от закона.

Заради опит да се спаси от данъци по този начин наскоро гоцеделчевският депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев си подаде оставката от 44-ото НС. Малко преди него самият Ив. Константинов също хвърли оставка в деловодството на 44-ото НС, макар и „по лични причини”. Вероятно е съвпадение, че това стана само месец след като приятелката му, с която живее на семейни начала, е прехвърлила фирмата си на Рампата.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via