fbpx

Без лимит в болниците, отпадат листите на чакащите за прием

111

Служебният кабинет отмени още една реформа на администрацията, водена от предишния министър на здравеопзването Петър Москов. Досегашната система, която определяше твърд месечен лимит за стойност манипулации в болниците и въвеждаше листа с чакащи, ще бъде отменена.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще въведе нови правила за разплащане, обяви служебният здравен министър Илко Семерджиев пред БНТ.

В бюджета на касата за 2017 г. са предвидени 270 млн. лв. повече за болниците. Идеята е вместо с едномесечни твърди лимити, лечебните заведения да разполагат със средствата, предвидени за три месеца. Това би трябвало да доведе до отпадането на листите на чакащите пациенти.

„Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лв. означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Или ако има, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година“, обясни Семерджиев.

Новите правила според служебния вицепримиер ще осигурят баланс в системата. Освен за болничната помощ са предвидени и повече средства за личните лекари с 20 млн. лв.

Предвидено е и нововъведение, което ще ограничи ненужният престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки. Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изпразват бюджета на Здравната каса, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

Източник: economic.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x