fbpx

Белтъчните диети са опасни за здравето!

Белтъчните диети, които са изключително рекламирани от фитнес инструктори и манекени, са опасни за бъбреците, съобщи във Варна националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, предава БТА.

Според нея е лошо, че никой не казва на младежите за този проблем, който води до увреждания в по-далечен план. Прекомерната консумация на месо е рисковано за хората във всички възрасти, категорична е доц. Буева. Тя уточни, че при този тип хранене бъбреците се натоварват и умират нефрони, които не могат да се възстановяват.

Друг проблем при българите е прекомерната консумация на сол. Наднорменото тегло води до рискове не само за сърцето, а и за бъбреците, алармира докторката.

При децата фактор за хронични бъбречни заболявания са вродените аномалии на отделителната система и повишеният белтък в урината, посочи Буева. Тя уточни, че е добре родителите да се възползват от възможността за провеждане на профилактичен преглед на децата над 7 години с тест-лента веднъж годишно.

Според Буева е наложително и днешният ден – Световният бъбречен ден – да стане достояние за гимназистите, които да се запознаят с рисковете за здравето си.

Бъбреците ни страдат и от влошеното състояние на околната среда и фините прахови частици във въздуха, каза доц.Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация.

Различните видове пластмаси, включително тефлонът, също водят до увреждания на бъбреците, допълни Кривошиев. По думите му около 15 на сто от хората, които имат такъв тип заболяване не са наясно със състоянието си.

Експертът допълни, че бъбречните болести непрекъснато се увеличават в световен мащаб и според СЗО до 2040 г. ще се изкачат от настоящото 16 до пето място като причина за загубени години живот.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x