fbpx

Баща блудствал с 8-годишния си син

868

49 сигнала за насилие над деца в областта подадени през 2018, от тях 18 са за физическо малтретиране, 9 за сексуално, 5 – за психическо

49 сигнала за насилие, при които жертви са деца, са били подадени за изминалата година в област Русе.

Това съобщи пред медиите днес директорът на регионалната дирекция “Социално подпомагане” Милена Влахова на общ брифинг на социалните институции в града. С физическо насилие са свързани 18 от сигналите, 9-със сексуално, 5 – с психическо, а 11 се отнасят до пренебрегване на основни нужди от храна, здравеопазване, условия на живот. Насилие са претърпели 23 момчета и 20 момичета, най- често са засегнати децата от 12 до 16-годишна възраст, като обичайно насилието е извършено в семейството. В 28 случая е сезирана Районна прокуратура, по 15 от случаите са започнати досъдебни производства, има образувани и 13 дела.

Влахова разясни как действа създаденият координационен механизъм за реакция при случаи на насилие – това представлява среща на мултидисциплинарен екип, в чийто състав влиза представител на Общината, на дирекцията по социално подпомагане, на МВР, също така представител на образователните институции, прокурор, психолог, който взема решение каква мярка да бъде предприета.

Милена Влахова разказа за развоя на два конкретни случая.

При единия – случаен минувач подава сигнал на тел.112, когато вижда насилие над дете от неговия родител. Детето е било придружено от полицай до УМБАЛ “Канев” за преглед, а след събрана информация и среща на мултидисциплинарния екип, е предприета мярка за закрила и детето е настанено в семейството на роднини.

Другият случай е свързан със сексуално насилие – сигналът е постъпил от регионалната дирекция в Бяла.

Става дума за 8-годишно момче с разделени родители, първоначално майката се е грижела за него, а когато бащата поема грижата, от училището постъпва сигнал за извършване на блудствени действия от негова страна спрямо детето. Впоследствие бащата е задържан и осъден, установено е,че блудството не е еднократен акт, а детето е предадено на майката.

Милена Влахова обясни, че сигналите са основно от Бяла и Русе, тъй като, според нея, в по-малките общини, обществото е по-затворено и случаите на насилие са по-неразпознаваеми.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...