България ще изгражда нова тръба за пренос на газ за Сърбия

България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра газ годишно.

 

Това е отделен проект от плановете за интерконектора и е свързан с плановете на страната да транзитира газ от “Турски поток”.

Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Георги Гегов след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъден 10-годишният план за развитие на дружеството, предаде Investor.bg.

След като премине през територията на България, газът от “Турски поток” ще бъде транзитиран през Сърбия, Унгария и до газовия хъб “Баумгартен” в Австрия. Това до голяма степен копира трасето на “Южен поток”, който трябваше да влезе в България по дъното на Черно море.

Гегов поясни, че в момента се обсъжда входната точка на природния газ за реализацията на тези планове и дори не изключи сценарий това да бъде Варна. Другият обсъждан вариант е тези 10-12 млрд. куб. метра да пристигнат през отклонение на “Турски поток” през българо-турската граница.

Преговорите с руската “Газпром” за запазване на позициите на България на транзитен център текат с пълна сила – вчера представители на компанията са били у нас, за да обсъдят различните сценарии.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов ще обсъди въпроси с регионално значение със своя гръцки колега Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. Тримата ще разговарят в Солун. Тази сутрин Ципрас и Вучич вече проведоха кръг от разговори, което предшества и междуправителствено заседание на кабинетите на двете страни.

Всички планове за развитие на газопреносната мрежа у нас са свързани с идеята за реализация на газовия хъб “Балкан”, отбеляза още Гегов. Проектът присъства в 10-годишния план за развитие на компанията. До две седмици се очаква да бъде стартирана процедурата за предпроектното проучване за хъба, като целта е до края на годината да има ясни анализи за икономическите параметри, цената, газовите потоци и печалбата за “Булгартрансгаз” от реализацията на проекта.

По време на общественото обсъждане на плана за развитие от “Булгартрансгаз” получиха критики от страна на Българската петролна и газова асоциация. Организацията коментира, че засегнати страни не са поканени за обсъждане на проектите от компанията. Пламен Павлов от Асоциацията попита още и как се определят маршрутите за новите вътрешни газопроводи, които се планират от дружеството.

Павлов се съмнява, че има лобистки интереси при решенията за новите отклонения от мрежата. Георги Гегов подчерта, че проектът на документа е бил качен на сайта на дружеството и е имало триседмичен срок за обществено обсъждане. В рамките на този срок не е подадено нито едно възражение или становище.

В БПГА имат информация за безотчетна търговия на газ на газостанции в страната, които не са измерени от мрежата на “Булгартрансгаз”. Според Пламен Павлов няма достатъчно измервателни уреди на всички входно-изходни точки на системата и на хранилището в Чирен.

От “Булгартрансгаз” бяха категорични, че количествата газ в мрежата се измерват коректно. Пред журналисти по-късно Георги Гегов отбеляза и активната търговия на фирми, които се възползват от възможността за виртуален внос и износ през газовите връзки с Гърция и новата с Румъния.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via