България и още 15 страни от ЕС в общ проек за 1 милиард евро(Видео)

“В следващите години икономиките, които разполагат със суперкомпютри рязко ще надминат останалите”, каза Борисов.

В проекта ще бъдат вложени 1 милиард евро България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър.

Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването в София на международната конференция “Формиране на дигиталното бъдеще на Европа”.

Премиерът Бойко Борисов приветства инициативата на Европейската комисия за създаването на център за дигитални технологии и изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютър.

Неслучайно водещите икономически сили в света – Япония, САЩ, Китай, притежават суперкомпютри. Неслучайно от там започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт без човешка намеса в него. Това може да се прави само със специална инфраструктура, псчи Борисов.

Доволен съм от решението на ЕК да вложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в тази сфера, защото на много места бяха демонстрирани автомобили без шофьори, но разбирате каква мощна процесорна система трябва да ги управлява – целия трафик, а в момента всичко това е далеч от тази реалност.

В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки, дори със сегашните ни системи не можем да осигурим надеждна защита, не само в България, говоря за целия ЕС, каза премиерът.

За да развиваме своите технологии в сферата на сигурността, самата тя трябва да е защитена, иначе става проблем и дава възможност на терористите да правят чудеса в тази сфера, каза още той.

Борисов отбеляза, че България има своите огромни традиции във високите технологии.

“Докато някои държави вече имат супермашини и суперкомпютри, технологии и космически програми, ние на Балканите тепърва правихме пречиствателни станции, за първи път строяхме магистрали, има още държави на Балканите, които нямат една цяла магистрала. Но имаме традиции, виждате Джон Атанасов, десетките деца, които се връщат със златни медали по математика и физика, така че имаме огромен потенциал.

С водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични, можем да се обединим да вложим пари и да се върнем обратно до 4-ото място, където сме били, сега сме извън 10-то.

Видео:

 
Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via