България без дим: Забрана за външна реклама на цигари в магазините

Предложение да не се виждат цигарите в магазините. Идеята е на сдружение “България без дим”, които настояват да се забрани външната реклама на цигари и тютюневи изделия, тъй като това впечатлява основно подрастващите, пише dir.bg .

Това каза председателят на сдружението д-р Маша Гавраилова в националния пресклуб на БТА.

Друга стъпка за ограничаване на тютюнопушенето, според нея, е да се забрани рекламата и в местата за продажба на цигари, както и цигарите да бъдат скрити, за да не се виждат от купувачите.

До министъра на здравеопазването Кирил Ананиев ще бъде изпратено писмо, в което се подчертава, че България не отделя 1 процент от събраните акцизи за преодоляване и превенция на зависимости, каза Павел Антонов от гражданска мрежа BlueLink.

Проф. д-р Панайот Куртев – началник на Станционарен блок в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкологоия каза, че 91 на сто от случаите на рак на бял дроб са свързани с тютюнопушене.

В периода 2020-2030 година се очаква 10 милиона души да умрат заради излагане на тютюнев дим, според проучване на Световната здравна организация, допълни още лекарят.

Сдружението е инициатор на акция, в която призовават пушачите да отделят средствата си за цигарите, които изпушат за един ден и да ги дарят за благотворителност. Парите ще се събират утре в определени кутии, които ще бъдат разположени в столични заведения, офиси, неправителствени организации и др.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via