Армията свали президента на Судан

Армията в Судан е принудила президента Омар ал Башир да се оттегли от поста си, но обстоятелствата около очевидното му сваляне остават неясни, съобщиха две високопоставени судански официални лица, цитирани от AP.

Военните в момента водят разговори за съставяне на преходно правителство, казаха двамата, които пожелаха да запазят анонимност, защото не били оторизирани да говорят пред медиите. Те отказаха повече подробности. От сутринта в столицата Хартум циркулират съобщения за преврат с цел смяна на президента, управлявал страната от 30 години. През последните месеци страната е обхваната от масови протести с искания за оставката му. Местонахождението на Ал Башир остава неизвестно.

Според сина на най-известния опозиционен лидер в Судан, Омар ал Башир е поставен под домашен арест наред с редица лидери на ислямистката организация “Мюсюлмански братя”. Това е казал Ал Садек Садик ал Махди пред телевизия “Ал Хадат”. Той е син на опозиционера Садик ал Махди.

Суданската агенция за държавна сигурност и суданското разузнаване, цитирани от държавната новинарска агенция СУНА, съобщиха, че властите са решили да освободят всички политически затворници в страната. От краткото съобщение не става ясно кога ще стане освобождаването. То се появи в момент, когато по улиците на Хартум и други градове в страната десетки хиляди хора празнуват свалянето на Омар ал Башир от военните.

Следвайте ни в социалните медии