Aрхеолог твърди, че има обяснение как пирамидите в Гиза са подравнени толкова точно

Археолозите отдавна се чудят как древните египтяни подравняват ъглите на пирамидите в Гиза покрай кардиналните точки толкова точно.

Но сега електроинженер с интерес към археологията смята, че има отговора.

Близо перфектното изравняване по четирите точки на компаса може да е резултат от древните египтяни, използващи есенното равноденствие – когато екваторът на Земята минава през центъра на диска на Слънцето.

Глен Даш, археолог, публикува вестник във вестник “Древна египетска архитектура”, който се опитва да обясни впечатляващата точност на този древен подвиг на инженерството.

Великата пирамида, само 0,067 градуса обратно на часовниковата стрелка от перфектно кардинално изравняване, би могла да бъде постигната чрез проследяване на точката на сянка на редовни интервали от деня на есенното равноденствие.

Паметниците в Гиза са на възраст 4500 години

За да докаже тази теория, г-н Даш направи свой собствен експеримент, като използва висок прът, известен като гнон, и парче низ.

В деня на равноденствието той постави пръчката в земята, отбеляза върховете на сенките и формира гладка крива от точки.

След това той залости няколко точки от кривата и успя да състави линия, която почти изтича от изток на запад.

Въпреки че експериментът на г-н Даш е проведен в Помфрет, Кънектикът, инженерът смята, че в ясен и слънчев ден същото нещо трябва да работи в Египет.

Той твърди, че египтяните може би са използвали същата техника за изграждането на емблематичните пирамиди на фараон Хуфу, защото степента на грешка, измерена в експеримента, е леко обратно на часовниковата стрелка, точно както леката грешка, открита при привеждането в съответствие на паметниците от 4500 години Гиза.

Въпреки че хартията предлага евентуално обяснение за дългогодишната тайна за това как пирамидите в Гиза бяха подравнени толкова точно, нищо не е сигурно.

“За съжаление, египтяните ни оставиха няколко улики”, пише г-н Даш.

“Не са намерени никакви инженерни документи или архитектурни планове, които дават технически обяснения, демонстриращи как древните египтяни подравняват някой от своите храмове или пирамиди”.

Превод и редакция: Novinite.eu

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via