Арестуваха мъж подготвял покушение срещу Путин в Сърбия

Полицията в Сърбия арестува младеж, който е заподозрян, че е подготвял покушение срещу руския президент Владимир Путин. 21-годишният член на движението на уахабитите, бе задържан при съвместна акция от Агенцията за сигурност и полицията в Нови Пазар.

Според неофициална информация, препредавана от медиите Армин Алибашич е бил арестуван на улицата, защото се сторил подозрителен на униформените.

При задържането в него били намерени въздушна пушка с оптика и няколко ножа.

Полицаите са извършили претърсване и в дома му, където били открити флагове на Ислямска държава и пропагандни материали. На тавана на къщата пък били открити химични вещества, с които биха могли да бъдат направени взривни устройства.

Засега полицията няма информация дали е успял да направи въпросните взривни вещества. Сръбските служби за сигурност съобщават, че младежът е попадал в полезрението им още преди ареста и разполагали с информация, че принадлежи към радикално ислямистко движение. Заедно с още няколко млади мъже Алибашич планирал да отиде в Сирия, където да премине през обучение.

По време на съдебното заседание, на която е гледана мярката му за неотклонение той е заявил, че не признава Сърбия, която и да е друга държава в света, нито институциите, които действат в държавната система.

Междувременно сръбските служби разкриха, че задържаният Алибашич няма връзка с предстоящото посещение на Путин в Белград. За това съобщава Sputnik Србиjа, позовавайки се на високопоставен източник от спецслужбите. Самият Алибашич също отрича да е планирал терористичен акт срещу руския президент.

Следвайте ни в социалните медии