fbpx

Арестуваха атентатора от клуб „Рейна“ в Истанбул

Турската полиция задържа извършителя на атентата в клуб „Рейна“ в Истанбул на Нова година, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии. Официална информация от властите няма.

Роденият в Узбекистан Абдулгадир Машарипов е бил заловен жив при спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Той се укривал в апартамент в жилищен комплекс, нает от негов познат от Киргизстан.

Машарипов оказал съпротива при ареста. На разпространени снимки тениската му е в кръв, а по лицето му има синини и кръвоизливи.

Машарипов, който дошъл в Турция от Сирия, ще бъде подложен на медицински преглед, след което ще бъде разпитан.

Според Анадолската агенция при операцията били задържани общо петима души, сред които три жени и киргизстанецът, укрил атентатора.

По-рано турски медии съобщиха, че полицията е идентифицирала извършителя на кървавото нападение в новогодишната нощ като 34-годишен узбекистанец, който е познат още под името Абу Мохамед Хорасан и е член на клетка на джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Централна Азия.

На адрес в Истанбул бяха открити 150 000 долара, които според властите са били „възнаграждението“ за нападателя.

В петък бяха арестувани двама уйгури по обвинения в членство в терористична организация и подпомагане на 39 убийства.

39 души бяха убити и 70 – ранени, при стрелба на Нова година в модерния нощен клуб „Рейна“ на брега на Босфора в турския мегаполис. При атентата загинаха 23 турски граждани и 16 чужденци, предимно от арабски страни, но и от Израел, Русия, Индия и Канада. Отговорност за атентата в Истанбул пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Тя каза, че нападението е в отмъщение за турската военна операция в Сирия.

Източник: БТА

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x