fbpx

Анкета пита ученици: Момче, момиче или друго (Снимка)

245

Училищна анкета за дигиталната среда съдържа въпрос за половата идентичност, като наред с отговорите: „Момче“, „момиче“, „предпочитам да не казвам“, предлага и отговор „друго“.

Директорът на 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт в София Надежда Николчева не вижда връзка между дигиталната среда и половата принадлежност, а отговорът „друго“, според нея, ще провокира ирония и забавление сред учениците, съобщава „Дарик“.

Тестът се нарича СЕЛФИ и е създаден от Европейската комисия, България не е участвала в разработването му, обясниха от просветното ведомство.

Министерството на образованието разпространява единствено информация за анкетата, а тя се прилага по желание от училищата.

На въпроса дали този отговор „друго“ провокира джендър идеология, Николчева отговори така: „Вероятно от там произлиза, не знам доколко ще провокира. Сред учениците ще провокира основно забавление. Не може с един въпрос да провокираш тази идеология, или която и да било друга. Ако трябва да съм откровена, така поднесено, то работи срещу джендър идеологията, когато става въпрос за тийнейджъри“.

Инструментът СЕЛФИ е създаден от Европейската комисия и България не е участвала в разработването му, поясниха от просветното ведомство пред „Дарик“. Прилага се по желание на училищата във всички държави от ЕС.

Министерството на образованието твърди, че до момента 900 учебни заведения у нас са проявили интерес към анкетата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x